Tę sałatkę robię z zaledwie kilku składników. Smakiem bije na głowę klasyczną jarzynową
Sałatka jarzynowa smakuje wielu osobom. Jednak w moim domu zamiast niej podajemy nieco inną kompozycję. Dodajemy jajka, kukurydzę i grzybki, ale warzywa korzeniowe zastępujemy bardziej sycącym składnikiem. Smakuje fantastycznie.
Sałatka jarzynowa zdetronizowana
Jeśli macie już dość krojenia gotowanych warzyw na sałatkę jarzynową, nasz nowy przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka, którą wam proponujemy, jest zdecydowanie prostsza, a zdaniem całej mojej rodziny dużo smaczniejsza niż jarzynowa.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 4 duże jaja
- 100-150 g marynowanych grzybów
- 150 g kukurydzy z puszki
- 75 g majonezu
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki przyprawy curry lub gyros lub innej do kurczaka
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista składników nie jest długa, a sałatka smakuje lepiej niż popularna jarzynowa. Zrobienie jej jest banalne. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję zawartą w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smaczną i szybką sałatkę? Wystarczy kilka składników
Zaczynam od ugotowania jaj na twardo. W międzyczasie oczyszczam kurczaka i kroje go w kostkę. Obtaczam w mieszance przypraw, a następnie smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Studzę.
Chłodne jajka obieram ze skorupek i kroję w kostkę. Grzyby marynowane wyjmuję z zalewy. Rozdrabniam, jeśli są bardzo duże. Kukurydzę odcedzam. Wszystkie składniki umieszczam w misce. Łączę z majonezem i gęstym jogurtem. Doprawiam solą i pieprzem i pyszna sałatka jest gotowa.
Jak podać sałatkę lepszą niż jarzynowa?
Sałatka smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Warto ją zjeść z kromką świeżego chleba np. domowego upieczonego w garnku .
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na sałatki. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić oryginalny grecki przysmak z fetą . Być może skusi was też wyśmienita sałatka szopska z owczym serem .