Smakosze.pl Przepisy Tę sałatkę z przepisu z Strzelczyka podam w tym roku na ostatki. Jarzynowa nie ma do niej startu
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Tę sałatkę z przepisu z Strzelczyka podam w tym roku na ostatki. Jarzynowa nie ma do niej startu

2 marca 2025

Tomasz Strzelczyk to mistrz prostych, bardzo polskich w charakterze dań. Taka właśnie jest jego sałatka jarzynowa. Podkręcona mięsem i kilkoma wyrazistymi smakami, świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na imprezy, takie jak ostatki.

Sałatka jarzynowa

Sałatki warzywne nieodłącznie kojarzymy ze świętami . Po gotowaniu rozmaitych potraw zostajemy wtedy często z nadwyżką ugotowanych do miękkości warzyw. To powoduje, że klasyczna jarzynowa to symfonia miękkich, jedwabistych w strukturze warzyw, przy tym przeważnie wegetariańska.

W nowej redakcji Tomasza Strzelczyka (prawie) wszystko w tej sałatce jest inne. Mamy tu ostrą, a także kwasową domieszkę. Mamy też wędzoną pierś kurczaka – łatwy do kupienia, a zatem nieczasochłonny w przygotowaniu produkt. Uczyni on taką sałatkę pełnoprawnym daniem .

ziemniaki
Fot. youtube.com/oddaszfartucha
Ten przepis na flaczki dostałem od babci. W życiu lepszych nie jadłem

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Tomasz Strzelczyk przypomina, że do sałatek ziemniaki należy gotować w mundurkach . Zachowują przez to więcej smaku, lecz także zwartą strukturę. Dzięki temu łatwiej je pokroić w kostkę i zachowują odpowiednią postać w sałatce.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 wędzona pierś kurczaka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 150 g sera
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 por
  • 3 słodkie papryki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • Sól, pieprz
sałatka z sosem
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Sałatka na ostatki

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy po przestudzeniu. Kroimy je w dość drobną kostkę. Podobnie kroimy wszystkie pozostałe warzywa oraz ser.

Pora nakrawamy i dokładnie płuczemy. Strzelczyk przypomina, żeby pozbyć się całej ziemi, która zbiera się w łodygach. Pora kroimy w plastry.

ser żółty
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

W osobnej miseczce mieszamy majonez z musztardą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Składniki mieszamy i próbujemy pod kątem przyprawienia. Przed podaniem odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na deserowe kulki i pieczone ziemniaki .

gotowa sałatka
Fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zrobiłem na próbę karkówkę z przepisu Heni. Ten patent to mistrzostwo
Ten ser jest lepszy niż twaróg. Przepis jest banalny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy