Tę sałatkę z przepisu z Strzelczyka podam w tym roku na ostatki. Jarzynowa nie ma do niej startu
Tomasz Strzelczyk to mistrz prostych, bardzo polskich w charakterze dań. Taka właśnie jest jego sałatka jarzynowa. Podkręcona mięsem i kilkoma wyrazistymi smakami, świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na imprezy, takie jak ostatki.
Sałatka jarzynowa
Sałatki warzywne nieodłącznie kojarzymy ze świętami . Po gotowaniu rozmaitych potraw zostajemy wtedy często z nadwyżką ugotowanych do miękkości warzyw. To powoduje, że klasyczna jarzynowa to symfonia miękkich, jedwabistych w strukturze warzyw, przy tym przeważnie wegetariańska.
W nowej redakcji Tomasza Strzelczyka (prawie) wszystko w tej sałatce jest inne. Mamy tu ostrą, a także kwasową domieszkę. Mamy też wędzoną pierś kurczaka – łatwy do kupienia, a zatem nieczasochłonny w przygotowaniu produkt. Uczyni on taką sałatkę pełnoprawnym daniem .

Sałatka z wędzonym kurczakiem
Tomasz Strzelczyk przypomina, że do sałatek ziemniaki należy gotować w mundurkach . Zachowują przez to więcej smaku, lecz także zwartą strukturę. Dzięki temu łatwiej je pokroić w kostkę i zachowują odpowiednią postać w sałatce.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 wędzona pierś kurczaka
- 5 średnich ziemniaków
- 200 g kukurydzy z puszki
- 150 g sera
- 100 g ogórków konserwowych
- 1 por
- 3 słodkie papryki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- Sól, pieprz

Sałatka na ostatki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy po przestudzeniu. Kroimy je w dość drobną kostkę. Podobnie kroimy wszystkie pozostałe warzywa oraz ser.
Pora nakrawamy i dokładnie płuczemy. Strzelczyk przypomina, żeby pozbyć się całej ziemi, która zbiera się w łodygach. Pora kroimy w plastry.

W osobnej miseczce mieszamy majonez z musztardą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Składniki mieszamy i próbujemy pod kątem przyprawienia. Przed podaniem odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na deserowe kulki i pieczone ziemniaki .
