Te zrazy Kuronia rozwalają system. Nawet w knajpie takich nie zjesz
Zrazy zawijane nie muszą być trudne. Zrób je z przepisu, który na swoim blogu zamieścił Jakub Kuroń. Ich smak przebija nawet te z restauracji. Przekonaj się, jak prosty to przepis i jak zaskakujący daje efekt.
Kuroń zdradził swój przepis na zrazy
Jakub Kuroń to niekwestionowany autorytet kulinarny. Niedawno kucharz podzielił się przepisem na jedno najbardziej tradycyjnych polskich dań, czyli na zawijane zrazy wołowe. Z jego przepisu zrazy wychodzą doskonałe.
To danie jest łatwiejsze niż można się spodziewać. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach. Zrób je i przekonaj się, jak dobrze smakuje.
Czego będziesz potrzebowała?
Podstawą zrazów zawijanych jest przede wszystkim mięso. W tym wypadku będzie to udziec wołowy. Kup go w sprawdzonym sklepie mięsnym i upewnij się, że jest świeży. Potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 800 g udźca wołowego
- 3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 150 g boczku wędzonego
- 20 g musztardy sarepskiej
- 10 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 500 ml wody
- mąka pszenna
- suszony majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na mistrzowskie zrazy
Udziec wołowy pokrój na plastry. Następnie każdy z nich rozbij na bardzo cienkie kotlety – mniej więcej prostokątne. Im lepiej rozbite, tym łatwiej będzie się je później zawijało. Każdy z nich przypraw pieprzem oraz solą i odłóż na bok.
Cebulę obierz, a następnie pokrój w cienkie piórka. Boczek i ogórki kiszone pokrój w cienkie słupki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Następnie podsmaż boczek. Kiedy się przyrumieni, dodaj cebulę i ogórki.
Do miękkich i zeszklonych składników nałóż musztardę oraz wsyp majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw. Od strony krótszego brzegu nałóż farsz z boczku i warzyw. Zawiń w roladkę jak gołąbki. Zrazy obtocz w mące, a następnie podsmaż na patelni ze sporą ilością oleju. Smaż do momentu zarumienienia.
Na patelnię dodaj namoczone suszone grzyby, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wlej wodę (albo mięsny bulion!) i duś pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie, a całe danie będzie smakowało idealnie. Podawaj z kaszą, ziemniakami i dobrą surówką lub gotowanymi guraczkami. Sprawdź przepis na niezwykłe danie ze szpinaku oraz dowiedz się, z jakich powodów mężczyźni chcą rozwodów .