Biorę szpinak, pieczarki, albo mięso i robię taką roladę z ziemniaków, że wszystko inne niech się schowa
To niezwykłe danie świetnie sprawdzi się w postny piątek. Najlepsze jest jednak to, że farsz do niego możesz zrobić warzywny lub mięsny. Nieważne, który wybierzesz – i tak będzie smakowało wyśmienicie. Poznaj przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Doskonałe danie nie tylko w piątek
Danie, które zrobisz z tym przepisem, sprawdzi się idealnie na postny piątek, bo farsz może być bezmięsny. Możesz je zrobić ze szpinakiem, pieczarkami, ale także z mielonym mięsem. W każdym przypadku będzie smakowało wyśmienicie.
Poniżej pokażę, ci jak zrobić tę roladę ze szpinakiem. Wspomnę tylko, że jej smak nie wynika tylko z użytych składników. Pierwsze skrzypce gra tutaj sposób jej przygotowania. Tej rolady nie będziesz piekła, ugotujesz ją w garnku. Za chwilę o wszystkim przekonasz się sama.
Jedz tak na Wielkanoc, a na pewno nie przytyjesz. Dietetyk zdradza najlepsze sposoby na świętaCo będzie ci potrzebne?
Oprócz szpinaku i ziemniaków będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Nie ma ich wiele, a w dodatku powinnaś mieć je w swojej kuchni. Sprawdź, co będzie ci potrzebne – i zaczynamy.
Składniki:
- 400 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 600 g ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka z jajek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Przepis na danie ze szpinakiem
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj. Kiedy będą miękkie, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż je do miski i za pomocą tłuczka rozbij. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz odrobinę soli. Dodaj żółtka i zagnieć na jednolite i gładkie ciasto.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj posiekany szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj aż do otrzymania gęstego i jednolitego farszu. Kiedy będzie gotowy, odstaw do wystygnięcia.
Ciasto z ziemniaków rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 1,5 centymetra. Rozłóż na nim farsz. Placek z farszem zawiń w rulon, tworząc z niego roladę.
Bawełnianą ściereczkę posmaruj masłem i zawiń w nią roladę. Końce zwiąż za pomocą sznurka. W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niego zawiniętą roladę i gotuj przez maksymalnie 20 minut. Rozpakowana roladę krój na kawałki i zachwycaj się jej smakiem. Jest idealna. Sprawdź, jak przyrządzić idealne jajka sadzone oraz dowiedz się więcej, o problemach jakie ma Biedronka.