Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Otręby

Otręby

Otręby są najbardziej wartościową częścią ziaren, pozostałą po ich zmieleniu. To niezwykle ważna element diety każdego człowieka.

kotlety mielone
05.01.2023 09:39 Czy da się zrobić soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki? Znamy kilka doskonałych zamienników

Klasyczny przepis na kotlety mielone przewiduje dodanie do mięsa tartej lub namoczonej bułki. Okazuje się jednak, że możesz ten składnik w prosty sposób zastąpić. Bułkę z powodzeniem podmienisz na kaszę lub ryż. Przygotowane w ten sposób kotlety są nie tylko smaczne, ale też soczyste i zdrowe.Dodatek bułki do kotletów mielonych ma za zadanie zapewnić potrawie soczystość. Składnik ten ponadto wiąże mięso, dzięki czemu nie rozpada się ono podczas smażenia. Na szczęście inne, zdrowsze produkty charakteryzują się takimi samymi właściwościami. Dzięki pomysłowym dodatkom kotlety mielone zyskują również nowy ciekawy smak.

owsianka
20.03.2022 01:00 Jakich dodatków nie dodawać do owsianki? Zepsują jej smak i walory zdrowotne

Za chwilę śniadanie. Możesz na nie przygotować superzdrową owsiankę. Musisz jednak wiedzieć, jakich dodatków nie dodawać do owsianki. Te składniki nie tylko zepsują jej smak, ale przede wszystkim obniżą jej walory zdrowotne. A przecież po tę prostą potrawę sięgamy z myślą o jej licznych walorach.Owsianka jest jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych na śniadanie na całym świecie. To dlatego, że jest prosta do zrobienia, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Płatki owsiane są bowiem skarbnicą składników odżywczych, które są potrzebne naszemu organizmowi. Dlaczego płatki owsiane są takie zdrowe? Dostarczają błonnika, który poprawia przemianę materii, a także działa osłaniająco na ściany przewodu pokarmowego. Dodatkowo daje nam na długo uczucie sytości. Poza tym zawiera pełnowartościowe białko, podobnie jak mięso, a także cenne kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.Poza tym owies jest też skarbnicą witamin z grupy B, a także witamin A, E i K oraz magnezu, cynku, wapnia, fosforu, manganu i żelaza. Za ich sprawą korzystnie wpływa na układ nerwowy, pracę serce i skórę. Ma też zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Jak widać, lista jego dobroczynnych składników jest naprawdę długa i warto z niej skorzystać. Dobrze jednak przy tym nie wzbogacać owsianki składnikami, które mogą obniżyć jej wartość odżywczą.

Ryż Tomasza Strzelczyka
19.02.2022 01:00 Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na najtańszy obiad z ryżu

Przygotowanie taniego obiadu nie wymaga nawet wyjścia do sklepu - korzystając z poniższej receptury, wykorzystać produkty dostępne pod ręką. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zaprezentował przepis na obiad za niewielkie pieniądze. Potrzeba do niego jedynie ryżu i kilku innych składników. Na całym świecie inflacja odbija się na kieszeniach ludzi, dlatego bardzo popularne zaczynają być niedrogie posiłki i pomysły na obiad. Dzięki nim z łatwością i małym nakładem finansowym można wyżywić całą rodzinę. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał sposób na przyrządzenie obiadu za grosze. Mimo małego kosztu można stworzyć coś naprawdę pysznego - wystarczy kierować się poradami Strzelczyka.

Słodkie szyszki ryżowe
09.02.2022 01:00 Przepis na kultowe i uwielbiane leśne szyszki

Słodkie szyszki z ryżu preparowanego stanowią klasykę z dawnych lat, kiedy podawano je zawinięte w foliowe torebki na festynach. Ten pyszny przysmak z PRL-u dzisiaj nie jest już tak popularny, więc można mieć trudność ze zdobyciem go na mieście. Poniżej prezentujemy prosty sposób na przygotowanie ich własnoręcznie w domu. Szyszki z ryżu preparowanego to jeden z ulubionych słodyczy dzieci, które takich szyszek mogą pochłonąć nieograniczone ilości. Sporządzając je swoim pociechom, pokażesz im, jakie łakocie dostępne były w twojej młodości. Jeśli chcesz nadać szyszkom inny smak, np. kawy lub czekolady, po prostu dodaj nieco aromatycznego składnika do rozpuszczonych krówek. Polecamy szczególnie spróbować szyszek kawowych, które są pyszną przekąską.

Kutia
12.12.2021 01:00 Jak przygotować mak i pszenicę na kutię?

Dzisiaj kutia nie jest tak popularna, jak kiedyś, jednak dalej przygotowuje się ją głównie na Podlasiu, Lubelszczyźnie czy Kresach. Należy do tradycyjnych 12 wigilijnych potraw, więc warto zrobić ją chociaż raz w życiu. Dzisiaj pokażemy całą procedurę przygotowania zarówno maku, jak i pszenicy. Sam przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Kutia jest specyficznym i bardzo słodkim deserem, złożonym z bakalii, miodu oraz łuskanych nasion pszenicy. Faktyczna praca przy wszystkich składnikach nie jest długa i męcząca, lecz trzeba odczekać trochę czasu, aż pszenica i mak odpowiednio nasiąkną. Z tego powodu gotowanie można rozpocząć dzień wcześniej, żeby oszczędzić sobie wysiłku dzień później. Dobrym pomysłem jest również kupienie składników najlepszej jakości, ponieważ od tego zależy smak samej kutii. Nie ma w niej zbyt wiele przypraw, stąd wszelkie niedoskonałości mogą zostać łatwo wykryte podczas jedzenia.

Kutia
29.11.2021 01:00 Jak zrobić wigilijną kutię?

Kutia, uznawana za jedną z dwunastu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, dla wielu osób jest koniecznością. Nie każdy wie jednak jak przygotować to specyficznie brzmiące danie. Poniżej pokazujemy najprostszy i najszybszy sposób, dzięki któremu w mniej więcej godzinę można przygotować pyszną i słodką kutię. Kutia wywodzi się z tradycyjnej kuchni kresowej, a obecnie jest najczęściej przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie oraz w przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego. Jest połączeniem pszenicy, maku, bakalii oraz miodu. Nazwa "kutia" pochodzi z języka ukraińskiego "kókkos", co oznacza pestkę lub ziarno. Trzeba pamiętać, że kutia jest bardzo kalorycznym daniem, składającym się głównie z cukru - jej smak jest jednak na tylko smaczny, że ciężko powstrzymać się przed kolejnymi dokładkami

Placki owsiane
09.08.2021 02:00 Łatwy przepis na placki owsiane

Placki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na śniadaniowe smakołyki na bazie owsianki. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie placków zajmuje chwilę.Smakowite placki owsiane bez wątpienia świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Specjał zachwyca niepowtarzalnym smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Płatki owsiane mogą być niezdrowe?
24.06.2021 02:00 Groźne substancje w płatkach owsianych

Płatki owsiane powszechnie uznaje się za zdrowy element codziennej diety. Niezależna Fundacja Pro-Test postanowiła wziąć pod lupę najpopularniejsze produkty tego typu. Badania potwierdziły obecność potencjalnie szkodliwych substancji. Do całej sprawy odniosło się Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych, które wskazało, że dopuszczalne normy nie zostały przekroczone, a tym samym płatki owsiane nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.Bez wątpienia płatki owsiane często goszczą na naszych stołach. Liczne grono smakoszy sięga po nie praktycznie codziennie w porze śniadaniowej. Większość osób uważa płatki owsiane za zdrowy produkt spożywczy. Fundacja Pro-Test przeprowadziła badanie, które potwierdziło obecność niklu, mykotoksyn oraz glifosatu.