Jak przygotować mak i pszenicę na kutię?
Dzisiaj kutia nie jest tak popularna, jak kiedyś, jednak dalej przygotowuje się ją głównie na Podlasiu, Lubelszczyźnie czy Kresach. Należy do tradycyjnych 12 wigilijnych potraw, więc warto zrobić ją chociaż raz w życiu. Dzisiaj pokażemy całą procedurę przygotowania zarówno maku, jak i pszenicy. Sam przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu.
Kutia jest specyficznym i bardzo słodkim deserem, złożonym z bakalii, miodu oraz łuskanych nasion pszenicy. Faktyczna praca przy wszystkich składnikach nie jest długa i męcząca, lecz trzeba odczekać trochę czasu, aż pszenica i mak odpowiednio nasiąkną. Z tego powodu gotowanie można rozpocząć dzień wcześniej, żeby oszczędzić sobie wysiłku dzień później.
Dobrym pomysłem jest również kupienie składników najlepszej jakości, ponieważ od tego zależy smak samej kutii. Nie ma w niej zbyt wiele przypraw, stąd wszelkie niedoskonałości mogą zostać łatwo wykryte podczas jedzenia.
Przepis na kutię
Składniki:
250 g pszenicy
200 g orzechów włoskich
200 g maku
80 g rodzynek
40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
szklanka mleka
szklanka miodu
100 g migdałów
Zacznij od zalania ziaren pszenicy wodą i odstawienia ich na całą noc do namoczenia. Następnie odsącz ją, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Do osobnego garnka wsyp mak, zalej go mlekiem i gotuj przez około 30 minut.
Mak po ugotowaniu odsącz z nadmiaru mleka i dwukrotnie zmiel w maszynie do mięsa. Pszenicę odsącz, ostudź i dodaj ją do miski ze zmielonym makiem. Ostudź oba składniki i dokładnie wymieszaj całość.
Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem, drobno posiekaj i wrzuć je do miski z pszenicą i makiem. Zalej wszystko miodem, wymieszaj i wstaw kutię do lodówki przynamniej na kilka godzin przed podaniem, aby się dobrze zestaliła. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby makowiec nie wyszedł zbyt suchy i popękany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.
Źródło zdjęcia: canva/lesichkadesign
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie