Ten chleb z ziarnami robię bez grama mąki. Znika do ostatniego okruszka
Zapomnij o pieczywie marnej jakości ze sklepów. Podejmij się wyzwania i przygotuj dietetyczny chleb własnoręcznie. Przepis na domowy bochenek jest łatwy i zajmuje tylko chwilę.
Domowy chleb bez drożdży
Pieczywo zawsze było i będzie składnikiem naszego jadłospisu. Eksperci donoszą, że osoby, które borykają się z nadwagą lub cukrzycą, nie powinny spożywać go w nadmiarze. Istnieją także badania, które udowadniają, że zalet spożywania chleba jest cała masa. Ten niezastąpiony produkt odpowiada między innymi za poprawną pracę układu trawiennego, a przy okazji dostarcza masę cennego błonnika .
Dlatego, zamiast rezygnować całkowicie, lepiej sięgnąć po takie przepisy , jak ten znajdujący się poniżej. Przedstawiamy w nim, jak zrobić chleb dietetyczny, który każdy może spożywać bez obaw. W dodatku to także smaczniejsza alternatywa dla pieczywa dostępnego w sklepach. Zrób i przekonaj się, że było warto.

Składniki na dietetyczny chleb
Ciekawostkę jest, że ten domowy chleb z przepisu, który znajdziesz poniżej, nie zawiera ani grama mąki oraz drożdży. Dla wielu może być to sporym zaskoczeniem, bo są to podstawowe składniki pieczywa. Tym razem okażą się one zbędne, ponieważ chleb składa się z twarogu oraz pestek, ziaren oraz płatków i kilku innych dodatków.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g chudego twarogu
- 15 g proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 200 g otrębów owsianych
- 100 g płatków owsianych
- 30 g siemienia lnianego
- 40 g pestek dyni
- 40 g + 20 g ziaren słonecznika
- 1 łyżka mleka

Przepis na chleb twarogowy
Przygotowanie chleba rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przełóż pokruszony na kawałki twaróg. Wsyp proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wbij jajka i wymieszaj składniki. Po chwili wsyp otręby, płatki, siemię lniane, pestki dyni oraz 40 gramów ziaren słonecznika. Ponownie wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Wierzch posmaruj mlekiem i równomiernie rozsyp nasiona słonecznika.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Umieść w nim blachę z ciastem. Chleb piecz przez około 55-60 minut. Po upieczeniu przestudź go, dopiero wtedy nadaje się do spożycia.
Sprawdź także przepis na szybkie przygotowanie faworków oraz poznaj sposób na domowe pączki .
