Smakosze.pl Przepisy Ten deser w pucharkach jest 100 razy lepszy, niż ciasto. Zachwyca malinowym smakiem i nie wymaga pieczenia
fot. youtube.com/smacznienatalerzu

Ten deser w pucharkach jest 100 razy lepszy, niż ciasto. Zachwyca malinowym smakiem i nie wymaga pieczenia

24 sierpnia 2024

Oto ekspresowy przepis na deser owocowy. Przygotowany z łatwo dostępnych składników, jest świetną alternatywą dla praco- i czasochłonnych ciast. Jest za to równie, a może nawet bardziej efektowny. Po sobotnim obiedzie nie ma niczego lepszego.

Deser owocowy czyli malinowa chmurka w pucharkach bez pieczenia

Deser ten przygotowujemy w oparciu o gotowce . Używamy więc kupnych biszkoptów jako spodu i gotowej galaretki. W zasadzie można by go jeszcze przyspieszyć, posługując się bitą śmietaną z puszki . Tę jednak lepiej przygotować samemu, by być pewnym składników. Wersja z mascarpone sprawdza się tu doskonale.

W naszym przepisie przygotowujemy deser z malinami . Sprawdzi się jednak oczywiście z każdymi dostępnymi owocami, a nawet z mrożonymi. Trzeba tylko odpowiednio dobrać smak galaretki i gotowe. Koniecznie sprawdź przepis na malinową chmurkę w pucharkach bez pieczenia.

warstwa malin
fot. youtube.com/smacznienatalerzu
Jutro jedna z ostatnich niedziel handlowych. Na kolejną przyjdzie nam sporo poczekać

Szybki deser bez pieczenia- malinowa chmurka w pucharkach

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smacznie na talerzu. Autorka pokazuje tam sposób na ciekawą postać deseru. Galaretkę na granicy stężenia nakłada do pucharków rękawem cukierniczym. Oczywiście tyle zachodu nie jest konieczne i wystarczy zalać owoce łyżką.

Składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 150 g malin (lub innych owoców)
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Garść płatków migdałowych

Deser z malinami- szybki sposób na chmurkę w pucharkach bez pieczenia

W 500 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę. Biszkopty kruszymy dość drobno (ale nie na piasek) i wykładamy nimi pucharki do ⅓ wysokości . Na nie nakładamy umyte maliny pojedynczą warstwą.

Owoce przykrywamy tężejącą galaretką . Nie powinna być zbyt rzadka, bo zmiesza się z biszkoptami i zaburzy strukturę deseru. Warstwę galaretki lekko wyrównujemy, całość odstawiamy.

W robocie kuchennymi miksujemy mascarpone, by je napowietrzyć, stopniowo dodając kremówkę i cukier puder. Można dodać do smaku trochę aromatu waniliowego . Ubijamy całość na sztywną masę.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Krem mascarpone nakładamy na galaretkę rękawem cukierniczym i posypujemy zbrązowionymi plasterkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie malinowa chmurka w pucharkach bez pieczenia jest gotowa do podania.

Wypróbuj też przepisy na placuszki bananowe i rosół według Ani Bardowskiej .

nakładanie galaretki
fot. youtube.com/smacznienatalerzu
Kroję pierś z kurczaka i zawijam w ciasto francuskie. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Podsmażam warzywa i zalewam bulionem. Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy