Kroję pierś z kurczaka i zawijam w ciasto francuskie. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
To jeden z tych prostych przepisów na obiad z ciasta francuskiego, bardzo przydatny, kiedy nie wiemy, co zrobić z kurczakiem. By przygotować taki obiad wystarczy kilka prostych składników. Całość wygląda zaś elegancko, cieszy oko i podniebienie. Dziś jest idealna okazja, by wypróbować ten przepis.
Kurczak w cieście
Na świecie jest wiele odmian kurczaka w cieście. W Polsce znamy głównie dalekowschodnią wersję – chyba że za mięso w cieście uznać panierowane kotlety. Możliwości jednak jest o wiele, wiele więcej.
Ten przepis wydaje się inspirowany empanadas. To mięso w cieście podobnym do francuskiego ma wiele odmian i kształtem przeważnie przypomina pieróg. Użycie gotowego arkusza ciasta i formy rolady znacznie upraszcza przygotowanie takiego dania.
Podsmażam warzywa i zalewam bulionem. Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowejSzybki obiad z piersi kurczaka
Ilustracje do tego tekstu pochodzą z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Warto potraktować ten sposób jako punkt wyjścia do rozmaitych eksperymentów z dodatkami do mięsa.
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 średnie cebule
- 80 g startej mozzarelli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 żółtko jajka
- Sól, pieprz, wędzona papryka, suszony czosnek, tymianek
- Sezam i czarnuszka do posypania
Zapiekany kurczak na obiad
Filety z kurczaka czyścimy i kroimy w niezbyt grubą kostkę. Przyprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem i papryką i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy, przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem, aż będzie szklista. Odstawiamy do przestudzenia. Na tej samej patelni smażymy mięso na złocisty kolor i także studzimy.
Na stolnicy rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Przez środek wykładamy na nie pasek cebuli. Posypujemy częścią startego sera i układamy mięso. Posypujemy resztą sera. Całość zawijamy w ciasto, zaklejając końce z obu stron.
Danie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu żółtkiem i posypujemy sezamem oraz czarnuszką. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na placuszki bananowe i na rosół według Ani Bardowskiej.