Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pierś z kurczaka i zawijam w ciasto francuskie. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.08.2024 12:04

Kroję pierś z kurczaka i zawijam w ciasto francuskie. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

zawijanie piersi z kurczaka
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy

To jeden z tych prostych przepisów na obiad z ciasta francuskiego, bardzo przydatny, kiedy nie wiemy, co zrobić z kurczakiem. By przygotować taki obiad wystarczy kilka prostych składników. Całość wygląda zaś elegancko, cieszy oko i podniebienie. Dziś jest idealna okazja, by wypróbować ten przepis.

Kurczak w cieście

Na świecie jest wiele odmian kurczaka w cieście. W Polsce znamy głównie dalekowschodnią wersję – chyba że za mięso w cieście uznać panierowane kotlety. Możliwości jednak jest o wiele, wiele więcej.

Ten przepis wydaje się inspirowany empanadas. To mięso w cieście podobnym do francuskiego ma wiele odmian i kształtem przeważnie przypomina pieróg. Użycie gotowego arkusza ciasta i formy rolady znacznie upraszcza przygotowanie takiego dania.

farsz na cieście
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy
Podsmażam warzywa i zalewam bulionem. Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej

Szybki obiad z piersi kurczaka

Ilustracje do tego tekstu pochodzą z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Warto potraktować ten sposób jako punkt wyjścia do rozmaitych eksperymentów z dodatkami do mięsa.

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 średnie cebule
  • 80 g startej mozzarelli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 żółtko jajka
  • Sól, pieprz, wędzona papryka, suszony czosnek, tymianek
  • Sezam i czarnuszka do posypania

Zapiekany kurczak na obiad

Filety z kurczaka czyścimy i kroimy w niezbyt grubą kostkę. Przyprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem i papryką i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.

Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy, przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem, aż będzie szklista. Odstawiamy do przestudzenia. Na tej samej patelni smażymy mięso na złocisty kolor i także studzimy.

Na stolnicy rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Przez środek wykładamy na nie pasek cebuli. Posypujemy częścią startego sera i układamy mięso. Posypujemy resztą sera. Całość zawijamy w ciasto, zaklejając końce z obu stron.

Danie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu żółtkiem i posypujemy sezamem oraz czarnuszką. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na placuszki bananowe i na rosół według Ani Bardowskiej.

gotowy kurczak w cieście
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy