Ten przepis na ćwikłę z chrzanem dostałem od babci. Podaję ją co roku na Wielkanoc
Tej ćwikły nie może zabraknąć na twoim stole. Jest idealnie słodka i ostra. A w dodatku obi się ją błyskawicznie. Podaj ją na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jest zdecydowanie lepsza nić ta ze sklepu.
Najlepsza ćwikła na Wielkanoc
Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez tej ćwikły. Zawsze robiła ją moja babcia, ale odkąd zdradziła mi swój sekretny przepis, robię ją ja. Smakuje znacznie lepiej niż ta kupiona w sklepie. Jak wiadomo wszystko, co domowe smakuje wyśmienicie.
Nie musisz się martwić, że przygotowanie tej ćwikły, zajmuje dużo czasu. Robi się ją w mig. Pod warunkiem, że masz wszystkie składniki. Znajdziesz je na liście poniżej.
Tylko kilka składników
Do domowej ćwikły nie potrzebujesz również wielu składników. Jest ich dosłownie kilka. Najważniejszymi składnikami są oczywiście buraki i chrzan. To dzięki tym składnikom ćwikła jest odpowiednio słodka i ostra jednocześnie. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 50 g startego chrzanu
- 3 buraki
- 20 g cukru pudru
- 30 ml soku z cytryny
- pieprz
- sól
Przepis na domową ćwikłę
Zacznij od umycia i dokładnego wyszorowania buraków. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do momentu zmięknięcia.
Kiedy będą gotowe, zetrzyj je na małych oczkach tarki i włóż do miski. Wlej sok z cytryny. Dodaj cukier puder, pieprz oraz sól. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą na jednolitą i gładką masę. Gotową ćwikłę schowaj do lodówki, aby nabrała pełnego smaku. Podawaj do mięs, a będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź przepis na wyśmienitą surówkę oraz zobacz, jaką zupę zrobisz na rosole .