Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na ćwikłę z chrzanem dostałem od babci. Podaję ją co roku na Wielkanoc
Fot. Canva/nikolay_doneck

Ten przepis na ćwikłę z chrzanem dostałem od babci. Podaję ją co roku na Wielkanoc

24 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tej ćwikły nie może zabraknąć na twoim stole. Jest idealnie słodka i ostra. A w dodatku obi się ją błyskawicznie. Podaj ją na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jest zdecydowanie lepsza nić ta ze sklepu.

Najlepsza ćwikła na Wielkanoc

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez tej ćwikły. Zawsze robiła ją moja babcia, ale odkąd zdradziła mi swój sekretny przepis, robię ją ja. Smakuje znacznie lepiej niż ta kupiona w sklepie. Jak wiadomo wszystko, co domowe smakuje wyśmienicie.

Nie musisz się martwić, że przygotowanie tej ćwikły, zajmuje dużo czasu. Robi się ją w mig. Pod warunkiem, że masz wszystkie składniki. Znajdziesz je na liście poniżej.

buraki.jpg
Fot. Canva/LouisHiemstra
Makaron, ser i pieczarki. Okrasa ma własną wersję amerykańskiej zapiekanki
Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”

Tylko kilka składników

Do domowej ćwikły nie potrzebujesz również wielu składników. Jest ich dosłownie kilka. Najważniejszymi składnikami są oczywiście buraki i chrzan. To dzięki tym składnikom ćwikła jest odpowiednio słodka i ostra jednocześnie. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 50 g startego chrzanu
  • 3 buraki
  • 20 g cukru pudru
  • 30 ml soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na domową ćwikłę

Zacznij od umycia i dokładnego wyszorowania buraków. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do momentu zmięknięcia.

Kiedy będą gotowe, zetrzyj je na małych oczkach tarki i włóż do miski. Wlej sok z cytryny. Dodaj cukier puder, pieprz oraz sól. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą na jednolitą i gładką masę. Gotową ćwikłę schowaj do lodówki, aby nabrała pełnego smaku. Podawaj do mięs, a będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź przepis na wyśmienitą surówkę oraz zobacz, jaką zupę zrobisz na rosole .

tarty chrzan.jpg
Fot. Canva/eksmaks
Taką białą kiełbasę podam w tym roku na Wielkanoc. Ten polski przepis ma co najmniej 300 lat
Dzięki takiej łopatce wieprzowej mam obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 zł. Wszyscy błagają o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy