Ten przepis na naleśniki dostałam od mamy. Robi się je z jednego taniego składnika
Naleśniki są znakomitym daniem. Ponieważ można je przygotować na wiele sposobów, chyba nie ma szans, by mojej rodzinie się znudziły. Ostatnio znalazłam patent na przysmak robiony z zaledwie jednego produktu. Koszt był niewielki, a smak nieziemski. Warto spróbować.
Naleśniki zrobisz bez nabiału i mąki
Mleko i jajka występują w niemal każdym przepisie na naleśniki. Część osób korzysta jeszcze z wody , ale kurzy nabiał bardzo rzadko jest zastępowany lub pomijany. W recepturze, na którą natknęłam się ostatnio, nie było żadnego z tych składników.
Na liście nie znalazłam też mąki, która mi osobiście wydawała się niezbędna. Nawet gdy robiłam naleśniki na aquafabie , musiałam jej dodać. Okazuje się, że do ciasta na rarytas można podejść jeszcze inaczej i użyć tylko jednego ziarna. Jakiego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Przepis na wybitne naleśniki gryczane
Proste i smaczne naleśniki nie wymagają mąki. Wystarczy kasza gryczana niepalona , która jest zdrowa, bezglutenowa i tania. Zalana wodą i zblendowana będzie stanowiła ciasto na nasz rarytas.
Składniki na 7-8 sztuk:
- 250 g niepalonej kaszy gryczanej
- 500 ml wody w temperaturze pokojowej
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypta soli
Oprócz kaszy gryczanej w tych naleśnikach używamy tylko podstawowych produktów. Koszt dania jest naprawdę niski, a wcale nie ujmuje im to smaku. Sprawdźcie jak łatwo jest zrobić taki przysmak, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Jak zrobić naleśniki gryczane? Są tanie i proste
Zaczynam od wsypania kaszy do wysokiego naczynia i zalania jej wodą. Teraz mam dwie opcje. Mogę pozostawić kaszę w wodzie na kilka godzin, by nieco zmiękła lub od razu ją zblendować.
Gdy już uzyskam gładką masę, przystępuję do smażenia. Patelnię dokładnie smaruję cienką warstwą oleju i dobrze ją rozgrzewam. Masa na naleśniki gryczane jest dość lepka, więc wykładanie jej wymaga użycia łyżki i starannego rozprowadzenia ciasta po powierzchni naczynia.
Dalej już postępujemy jak w przypadku klasycznych naleśników. Gdy jedna strona się zrumieni, obracamy i smażymy z drugiej. Cały czas korzystamy ze średniej mocy palnika, by nie przypalić dania. Gotowe sztuki odkładamy na talerz.
Jak podawać naleśniki gryczane?
Naleśniki z kaszy są grubsze niż tradycyjne. Nie dodaliśmy też do nich cukru, więc idealnym dodatkiem będą proste farsze wytrawne takie jak szpinak z serem feta czy ziemniaki z twarogiem i cebulką.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy słodkie danie z dodatkiem budyniu — z białym serem smakują obłędnie. Być może skusi was też n ietuzinkowy przepis na naleśniki z jajkiem sadzonym .