Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na wątróbkę dostałem do znajomego. Bez smażenia i pryskającego tłuszczu
fot. Canva

Ten przepis na wątróbkę dostałem do znajomego. Bez smażenia i pryskającego tłuszczu

9 listopada 2024

Wątróbka to, obok flaków, najbardziej klasyczne dla naszej kuchni danie z podrobów. Podobnie jak one, ma też wielu zaprzysięgłych wrogów. Ale w wersji, którą tu proponujemy, jest zwyczajnie smaczną przekąską o niewątpliwych wartościach odżywczych.

Pieczona wątróbka

Wątróbka to, być może  przede wszystkim, tanie mięso . Już za kilka złotych można przyrządzić wartościowy mięsny obiad, z dużą ilością białka, lecz także wieloma witaminami i mikroelementami. Mamy tutaj witaminę D, A, E, K oraz B . Mamy też – może przede wszystkim – żelazo, którego jest ona dosłownie skarbnicą.

Zazwyczaj smażymy wątróbkę, co niewątpliwie podnosi jej kaloryczność i czyni ją ciężkostrawną. Sprawia też, że kuchnia pogrąża się w chaosie, kiedy wilgoć z produktu wydostaje się na rozgrzany tłuszcz i strzela na wszystkie strony. Tymczasem pieczenie wątróbki pozwala pominąć te niedogodności.

smażona wątróbka

W ten weekend zrobię zapiekankę gyros. Starcza na kilka dni i smakuje każdemu

Przygotowanie wątróbki do pieczenia

Aby ten specyficzny produkt wyszedł naprawdę miękki i delikatny , należy przygotować go zawczasu. Wątróbkę czyścimy dokładnie ze wszystkich żyłek (jest tak tania, że nie warto na niej oszczędzać, a psy, nasze lub sąsiadów, na pewno się ucieszą). Następnie namaczamy ją w mleku – im dłużej, tym lepiej, nawet cała noc nie zawadzi.

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, tymianek

Wątróbka bez smażenia

Wątróbkę wyjmujemy z mleka i opłukujemy . Dokładnie odsączamy z wody ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą. Wykładamy je plastrami cebuli i posypujemy tymiankiem. Na cebuli układamy wątróbkę.

Całość posypujemy hojnie solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut . Wątróbka świetnie smakuje na gorąco, lecz także na zimno w sałatce.

Wypróbuj też przepisy na kluski z ugotowanych ziemniaków i krupnik Ewy Wachowicz .

pieczona wątróbka

Ułóż szynkę i ser na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja jest hitem w moim domu
Połóż obok pomidora. Nagle zacznie smakować i pachnieć 100 razy mocniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy