Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Połóż obok pomidora. Nagle zacznie smakować i pachnieć 100 razy mocniej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.11.2024 07:00

Połóż obok pomidora. Nagle zacznie smakować i pachnieć 100 razy mocniej

Pomidory
Fot. Shutterstock/Dev_Maryna

Z przechowywaniem produktów żywnościowych jest jak z życiem w ogóle – ważne jest towarzystwo. Odpowiednio dobrana parka dla naszych pomidorów może sprawić, że będą smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce.

Banany i pomidory

Przyzwyczailiśmy się do całorocznej obecności pomidorów na półkach sklepów. Nawet nie zauważamy już, że te zimowe to w najlepszym wypadku niezłe sztuki, a w najgorszym – coś na granicy drewnianej atrapy. I o ile wszystkich błędów pomidorowego świata nie naprawimy, możemy choć się nieco postarać.

Pomidory zimą są, jakie są ze względu na kilka czynników. Przyjeżdżają do nas z daleka w morskich kontenerach. Hodowcy dobierają więc odmiany, które będą bardziej odporne na transport, co niekoniecznie oznacza równie soczyste i mięsiste. Jednak by jeszcze lepiej znosiły podróż, docierają do nas jeszcze niezbyt dojrzałe.

dojrzewające pomidory

Zalej wodą i wetrzyj w piekarnik. Będzie lśnił jak nowy

Przyspiesz dojrzewanie pomidorów

O ile z tym pierwszym – włóknistą i twardą odmianą pomidorów – niewiele zrobimy, o tyle z tą drugą możemy. Przechowywanie pomidorów na blacie w kuchni pomoże im dojść do pełni swoich możliwości, jednak może to zająć kilka dni.

Da się jednak przyspieszyć to dojrzewanie. Służy do tego stara sztuczka. Ta sama zresztą, która sprawia, że pewne kombinacje w kuchni należą do niepożądanych. Chodzi o zapewnienie pomidorom towarzystwa bananów lub jabłek.

Gaz przyspieszający dojrzewanie

Owoce, dojrzewając, wydzielają gaz zwany etenem lub etylenem. Skutki jego działania są szczególnie widoczne w wypadku bananów, zachodzą jednak też w wypadku jabłek. To ten gaz sprawia, że ciemnieją, bo rozkłada się w nich chlorofil. On też przyspiesza enzymatyczne reakcje, przez które banan z mącznego staje się galaretowaty i słodki. Dlatego by przyspieszyć dojrzewanie bananów np. do ciasta, można zawinąć je w papierową torbę.

Jednak jeśli do tej samej torby włożyć inne owoce, na przykład pomidory, efekt działania etenu rozciągnie się i na nie. Dlatego lepiej nie trzymać jabłek (które też wydzielają etylen) czy bananów w towarzystwie ziemniaków, które szybciej zaczną od tego kiełkować. Można jednak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by wypełniły się słodko-kwaśnym sokiem.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę ziemniaczaną i pastę jajeczną.

pomidory i banan