Smakosze.pl Dieta Ten sok to najlepszy wybór na upał. Jedni go uwielbiają, inni wzdrygają się na samą myśl
fot.Canva

Ten sok to najlepszy wybór na upał. Jedni go uwielbiają, inni wzdrygają się na samą myśl

13 lipca 2024

Fala upałów, która od paru lat przechodzi w lipcu przez Polskę, sprawia, ze powtarzamy jak mantrę: „pierwsze – to właściwe nawodnienie”. Jednak samą kranówką i herbatą nie osiągniemy tego efektu. Z pomocą przychodzą inne napoje, w tym jeden szczególny rodzaj soku.

Co na odwodnienie

Trzeba pamiętać, że z potem, który intensywnie wydzielamy podczas upałów, tracimy nie tylko wodę. Wypacamy również mikroelementy, które musimy następnie uzupełniać . To właśnie ich utrata jest bardziej dotkliwą konsekwencją odwodnienia niż sam brak wody. Dlatego o ile ciecz nie jest wysoko zmineralizowana, nie zawsze musi rozwiązywać nasze problemy.

Podobnie jak napoje izotoniczne (najlepiej te domowe – sól, miód i cytryna w szklance wody) rozwiązaniem są soki. Ale i to nie wszystkie. W końcu sok z bardzo słodkich owoców to przeważnie przewaga cukru , a nam potrzeba innych składników. Z pomocą przychodzi tu sok ze szczególnych owoców – pomidorów .

sok pomidorowy w dzbanku
fot. Canva
Pokazała jak usunąć wszystkie pestki z arbuza. To prostsze niż może się wydawać

Sok pomidorowy na upały

Pomidory są źródłem likopenu – bardzo mocnego przeciwutleniacza, który neutralizuje skutki promieniowania ultrafioletowego pochodzącego ze słońca. Sok z nich jest też bogaty w witaminy i mikroelementy – potas, magnez czy fosfor. Pomidor to także doskonałe źródło błonnika , który zapewnia uczucie sytości i pomaga organizmowi utrzymać zdrowy poziom insuliny.

Sok taki można rozrzedzić z wodą, a jeszcze lepiej – zmiksować w blenderze z kostkami lodu . Ci, którzy nie bardzo lubią ten sok – a jest takich osób sporo – mogą chętniej zacząć pić go w wersji schłodzonej. Oczywiście jest też więcej pomysłów, jak go podawać.

Sposoby na sok pomidorowy

Pomidor to technicznie rzecz biorąc owoc, ale na tyle nietypowy w smaku, że traktujemy go jak warzywo. Warto pomyśleć o nim w ten sposób, kiedy komponujemy go z innymi produktami. Można dodać do soku szczyptę chili albo pieprzu cayenne. Ostrość na języku sprawi, że organizm zacznie walczyć z czymś, co uzna za objawy przegrzania – a więc włączy mechanizmy chłodzące.

Świeże pomidory można zmiksować w klasycznym zestawieniu – łodygą selera, ogórkiem i małym pęczkiem natki pietruszki . Dodać szczyptę soli himalajskiej i cayenne i podawać z lodem. Można też, w wersji na słodko, zblendować dwa pomidory z połówką małego arbuza i kostkami lodu . Jeszcze inny warzywny przepis to trzy ogórki, cztery pomidory, duża garść jarmużu i równie hojna bazylii . Wszystko miksujemy w blenderze razem z ząbkiem czosnku i kilkoma kostkami lodu. W upały powyżej 30 stopni taki sok to właściwie gotowy posiłek.

Wypróbuj też letni przepis na fasolkę po francusku i na marynowaną sałatkę z cukinii .

sok pomidorowy w szklance
fot. Canva
Dodaję jajka do kalafiora i odpalam blender. Rodzina zajada to danie aż się uszy trzęsą
Eksperci mówią wprost, to najgorszy rodzaj lodów. Lepiej nie kupuj ich dziecku
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy