Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję jajka do kalafiora i odpalam blender. Rodzina zajada to danie aż się uszy trzęsą
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.07.2024 19:27

Dodaję jajka do kalafiora i odpalam blender. Rodzina zajada to danie aż się uszy trzęsą

blendowanie kalafiora
fot. youtube.com/receptichabu

Taka kalafiorowa zapiekanka to sycące warzywne danie z bardzo tanich składników. Spodoba się nawet niejadkom, a przy tym jest tak sycąca, że jeden kawałek wystarczy za cały obiad.

Zapiekanka z kalafiora

Gotowanie dań na bazie kalafiora stało się pewnego rodzaju znakiem rozpoznawczym bezmięsnej kuchni. Dochodzi nawet do tego, że można przygotować z niego (pyszne!) steki. Stosowanie tego produktu w kuchni jak najczęściej to zresztą świetny pomysł.

Kalafior jest niezwykle bogaty w błonnik, jedzony na surowo lub upieczony ma ciekawą strukturę, a przy tym jest niezwykle elastycznym składnikiem, który sprawdza się w wielu postaciach. Tak jak tutaj – zblendowany na masę do zapiekanki.

masa kalafiorowa
fot. youtube.com/receptichabu
Pokazała jak usunąć wszystkie pestki z arbuza. To prostsze niż może się wydawać

Kalafior w roli głównej

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Recepti Chabu. Warto pamiętać, że jak każda zapiekanka, także i ta jest świetnym przeglądem lodówki i pozwala uratować wiele składników, zwłaszcza warzyw, które na surowo nie byłyby już przesadnie apetyczne.

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 60 g startej mozzarelli
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
  • 1-2 marchewki
  • Wybrane inne warzywa, pieczarki itp.
  • 60 ml passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz, tymianek, olej do smażenia

Zapiekany kalafior z warzywami

Główkę kalafiora płuczemy, dzielimy na mniejsze części i zalewamy w garnku zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, solimy wodę i gotujemy przez ok. 10 minut. Kalafiora cedzimy, przekładamy na miskę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do miski wbijamy jajka i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na bok.

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przysmażamy cebulę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy kolejno pozostałe warzywa i smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy passatę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą i wykładamy na nie kalafiorową masę. Wyrównujemy i przykrywamy warzywami z patelni. Wierzch posypujemy mozzarellą. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni i serwujemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z ważnym dodatkiem i marynowaną sałatkę z surowej cukinii.

zapiekanka z kalafiora
fot. youtube.com/receptichabu