Dodaję jajka do kalafiora i odpalam blender. Rodzina zajada to danie aż się uszy trzęsą

Taka kalafiorowa zapiekanka to sycące warzywne danie z bardzo tanich składników. Spodoba się nawet niejadkom, a przy tym jest tak sycąca, że jeden kawałek wystarczy za cały obiad.
Zapiekanka z kalafiora
Gotowanie dań na bazie kalafiora stało się pewnego rodzaju znakiem rozpoznawczym bezmięsnej kuchni. Dochodzi nawet do tego, że można przygotować z niego (pyszne!) steki. Stosowanie tego produktu w kuchni jak najczęściej to zresztą świetny pomysł.
Kalafior jest niezwykle bogaty w błonnik, jedzony na surowo lub upieczony ma ciekawą strukturę, a przy tym jest niezwykle elastycznym składnikiem, który sprawdza się w wielu postaciach. Tak jak tutaj – zblendowany na masę do zapiekanki.

Kalafior w roli głównej
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Recepti Chabu. Warto pamiętać, że jak każda zapiekanka, także i ta jest świetnym przeglądem lodówki i pozwala uratować wiele składników, zwłaszcza warzyw, które na surowo nie byłyby już przesadnie apetyczne.
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 60 g startej mozzarelli
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 1-2 marchewki
- Wybrane inne warzywa, pieczarki itp.
- 60 ml passaty pomidorowej
- Sól, pieprz, tymianek, olej do smażenia
Zapiekany kalafior z warzywami
Główkę kalafiora płuczemy, dzielimy na mniejsze części i zalewamy w garnku zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, solimy wodę i gotujemy przez ok. 10 minut. Kalafiora cedzimy, przekładamy na miskę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do miski wbijamy jajka i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na bok.
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przysmażamy cebulę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy kolejno pozostałe warzywa i smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy passatę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą i wykładamy na nie kalafiorową masę. Wyrównujemy i przykrywamy warzywami z patelni. Wierzch posypujemy mozzarellą. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni i serwujemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z ważnym dodatkiem i marynowaną sałatkę z surowej cukinii.






































