Smakosze.pl Przepisy To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło
youtube.com/@wmojejpysznejkuchni

To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło

21 lutego 2024

To chyba najprostszy przepis na ciasto z jabłkami. Być może nie zasługuje w pełni na nazwę szarlotka, ale czymże jest nazwa? Szarlotka czy nie, pod inną nazwą równie smakuje.

Puszysta szarlotka

Jak uzyskać prawdziwie puszyste ciasto bez większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu? Jednym z rozwiązań jest nietypowy dodatek. Budyń waniliowy występuje niezwykle często w przepisach na ciasta bez pieczenia. Dodajemy go także do mas, które przypominają w mniejszym lub większym stopniu ptasie mleczko.

Rzadko jednak stosujemy go jako „czynnik spulchniający” ciasta biszkoptowego. Warto jednak przekonać się do tej metody – jak widać z tego przepisu, daje ona świetne rezultaty.

upieczone ciasto
youtube.com/@wmojejpysznejkuchni
To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło

Puszyste ciasto z jabłkami

W naszym przepisie przygotowujemy ciasto biszkoptowe z dodatkiem budyniu. Jak przystało w przepisie na biszkopt, ubijamy białka zanim dodamy do nich żółtka. Jednak kanał W mojej pysznej kuchni, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, udowadnia, że rozdzielanie jajek nie jest konieczne .

Składniki

  • 9 jajek
  • 180 ml oleju
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru lub aromatu waniliowego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka

Ciasto na bazie budyniu

Jajka rozbijamy i rodzielamy na białko i żółtko. To pierwsze ubijamy z cukrem na puszystą masę . Dodajemy jajka i mieszamy, a następnie dodajemy budyń śmietankowy, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i olej i rozprowadzamy na jednolite ciasto.

Ciasto wylewamy do formy do pieczenia. Jabłka kroimy w kostkę lub plasterki i pokrywamy nimi ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni . Pieczemy, aż jabłka z wierzchu będą rumiane, a ciasto suche w środku. Powinno to potrwać ok. 40-50 minut . Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na babciny sernik i ciasto z kremem i z galaretką .

masa na ciasto
youtube.com/@wmojejpysznejkuchni
Przekrój cytryny na pół, wydrąż i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser
Mieszam dwa składniki i wrzucam do wrzątku. Ostatnio to moje ulubione kluski
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy