To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło
To chyba najprostszy przepis na ciasto z jabłkami. Być może nie zasługuje w pełni na nazwę szarlotka, ale czymże jest nazwa? Szarlotka czy nie, pod inną nazwą równie smakuje.
Puszysta szarlotka
Jak uzyskać prawdziwie puszyste ciasto bez większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu? Jednym z rozwiązań jest nietypowy dodatek. Budyń waniliowy występuje niezwykle często w przepisach na ciasta bez pieczenia. Dodajemy go także do mas, które przypominają w mniejszym lub większym stopniu ptasie mleczko.
Rzadko jednak stosujemy go jako „czynnik spulchniający” ciasta biszkoptowego. Warto jednak przekonać się do tej metody – jak widać z tego przepisu, daje ona świetne rezultaty.
Puszyste ciasto z jabłkami
W naszym przepisie przygotowujemy ciasto biszkoptowe z dodatkiem budyniu. Jak przystało w przepisie na biszkopt, ubijamy białka zanim dodamy do nich żółtka. Jednak kanał W mojej pysznej kuchni, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, udowadnia, że rozdzielanie jajek nie jest konieczne .
Składniki
- 9 jajek
- 180 ml oleju
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru lub aromatu waniliowego
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
Ciasto na bazie budyniu
Jajka rozbijamy i rodzielamy na białko i żółtko. To pierwsze ubijamy z cukrem na puszystą masę . Dodajemy jajka i mieszamy, a następnie dodajemy budyń śmietankowy, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i olej i rozprowadzamy na jednolite ciasto.
Ciasto wylewamy do formy do pieczenia. Jabłka kroimy w kostkę lub plasterki i pokrywamy nimi ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni . Pieczemy, aż jabłka z wierzchu będą rumiane, a ciasto suche w środku. Powinno to potrwać ok. 40-50 minut . Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na babciny sernik i ciasto z kremem i z galaretką .