Przekrój cytryny na pół, wydrąż i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser
Aż trudno powiedzieć, co jest ciekawszego w tym niezwykłym deserze. Pyszny intensywnie cytrynowy smak, czy może jednak niecodzienny wygląd i zarazem sposób podania: w wydrążonych połówkach cytryn. To jeden z tych przysmaków, których każdy powinien spróbować.
Cytryna na deser
Tym, którzy chcieliby martwić się o wyrzucany miąższ z cytryny, spieszymy z wyjaśnieniem: cały owoc znajdzie się w deserze. Podobno ten przepis jest z nami już od ponad 130 lat. Dalej jednak zaskakuje świeżością – dosłownie i w przenośni.
W Anglii, skąd się wywodzi, nazywa się go posset. Jego sekret tkwi w kombinacji śmietankowych składników, masła i soku z cytrusów. Można przygotować go w wersji rzadszej albo lekko gęściejszej, na granicy koktajlu do picia i rzadszego budyniu.
Mieszam dwa składniki i wrzucam do wrzątku. Ostatnio to moje ulubione kluskiPrzepis na angielski deser
Proponujemy posset cytrynowo-miętowy, niezwykle orzeźwiającą kombinację dwóch często łączonych smaków. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Herrliche Desserts, gdzie mięta została pominięta.
Składniki
- 3 duże cytryny
- Skórka otarta z 1 (innej) cytryny
- 120 g cukru
- 30 g mąki kukurydzianej
- 100 g zagęszczonego słodzonego mleka
- Pęczek mięty
- 3 żółtka jajek
- 50 g ciepłego masła
Posset w połówkach cytryn
3 cytryny przekrawamy wzdłuż na foremne połówki. Delikatnie wydrążamy, zostawiając cytrynowe miseczki. Miąższ zbieramy do osobnej miski.
Miąższ z cytryn dokładnie przeciskamy przez sitko. Powinno zebrać się ok. 120 ml (pół szklanki) soku. Wlewamy go do rondelka i dodajemy 180 ml soku.
Do rondelka wrzucamy cukier, mąkę kukurydzianą, zagęszczone mleko i żółtka jaj, po każdym składniku dokładnie mieszając. Dodajemy skórkę cytrynową. Rondelek stawiamy na palniku o małej mocy i podgrzewamy, bez przerwy mieszając.
Kiedy gorąca masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do niej masło pokrojone w mniejsze kawałki i cały czas mieszamy, aby budyniowa masa pozostawała jednorodna. Pod sam koniec podgrzewania dodajemy posiekaną miętę, zostawiając po jednej gałązce do dekoracji.
Kiedy osiągnie właściwą gęstość, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cytryny układamy na talerzu i do każdej wlewamy do pełna masę posset. Dekorujemy listkiem mięty.
Wypróbuj też przepisy na idealne naleśniki bez jajek i mleka oraz ciasto bananowe bez pieczenia.