Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przekrój cytryny na pół, wydrąż i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.02.2024 19:26

Przekrój cytryny na pół, wydrąż i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser

deser cytrynowy
youtube.com/@herrlichedesserts

Aż trudno powiedzieć, co jest ciekawszego w tym niezwykłym deserze. Pyszny intensywnie cytrynowy smak, czy może jednak niecodzienny wygląd i zarazem sposób podania: w wydrążonych połówkach cytryn. To jeden z tych przysmaków, których każdy powinien spróbować.

Cytryna na deser

Tym, którzy chcieliby martwić się o wyrzucany miąższ z cytryny, spieszymy z wyjaśnieniem: cały owoc znajdzie się w deserze. Podobno ten przepis jest z nami już od ponad 130 lat. Dalej jednak zaskakuje świeżością – dosłownie i w przenośni.

W Anglii, skąd się wywodzi, nazywa się go posset. Jego sekret tkwi w kombinacji śmietankowych składników, masła i soku z cytrusów. Można przygotować go w wersji rzadszej albo lekko gęściejszej, na granicy koktajlu do picia i rzadszego budyniu.

wydrążanie cytryn
youtube.com/@herrlichedesserts
Mieszam dwa składniki i wrzucam do wrzątku. Ostatnio to moje ulubione kluski

Przepis na angielski deser

Proponujemy posset cytrynowo-miętowy, niezwykle orzeźwiającą kombinację dwóch często łączonych smaków. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Herrliche Desserts, gdzie mięta została pominięta.

Składniki

  • 3 duże cytryny
  • Skórka otarta z 1 (innej) cytryny
  • 120 g cukru
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 100 g zagęszczonego słodzonego mleka
  • Pęczek mięty
  • 3 żółtka jajek
  • 50 g ciepłego masła

Posset w połówkach cytryn

3 cytryny przekrawamy wzdłuż na foremne połówki. Delikatnie wydrążamy, zostawiając cytrynowe miseczki. Miąższ zbieramy do osobnej miski.

Miąższ z cytryn dokładnie przeciskamy przez sitko. Powinno zebrać się ok. 120 ml (pół szklanki) soku. Wlewamy go do rondelka i dodajemy 180 ml soku.

Do rondelka wrzucamy cukier, mąkę kukurydzianą, zagęszczone mleko i żółtka jaj, po każdym składniku dokładnie mieszając. Dodajemy skórkę cytrynową. Rondelek stawiamy na palniku o małej mocy i podgrzewamy, bez przerwy mieszając

Kiedy gorąca masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do niej masło pokrojone w mniejsze kawałki i cały czas mieszamy, aby budyniowa masa pozostawała jednorodna. Pod sam koniec podgrzewania dodajemy posiekaną miętę, zostawiając po jednej gałązce do dekoracji.

Kiedy osiągnie właściwą gęstość, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cytryny układamy na talerzu i do każdej wlewamy do pełna masę posset. Dekorujemy listkiem mięty.

Wypróbuj też przepisy na idealne naleśniki bez jajek i mleka oraz ciasto bananowe bez pieczenia.

przeciskanie cytryn
youtube.com/@herrlichedesserts