Smakosze.pl Przepisy To jedna z najlepszych zup, jaką jadłem. Na Śląsku jest hitem
Fot. Shutterstock/PUNV

To jedna z najlepszych zup, jaką jadłem. Na Śląsku jest hitem

11 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Porzuć myśl o gotowaniu ogórkowej czy pomidorowej. Poznaj przepis i na dzisiejszy obiad przygotuj śląską zupę. Dla tego doskonałego smaku warto zaryzykować, bo danie szybko stanie się twoim ulubionym. Ugotuj i przekonaj się dlaczego.

Śląska zupa z nietypowym składnikiem

O tym, że kuchnia regionalna jest najlepsza, wiadomo nie od dziś. Choć w Polsce mamy kilka ciekawych pod względem kulinarnym regionów, pierwsze miejsce zajmuje Śląsk. Cały kraj zakochał się w słynnych kluskach, roladzie, żurze przygotowanym na zakwasie i wielu innych przysmakach. Mało kto jednak wie, że Śląsk skrywa także inne, znakomite danie.

Jest nim oberiba, czyli zupa z kalarepy. Trzeba przyznać, że to warzywo nie jest zbyt często wykorzystywane, ale w tej wersji smakuje po prostu doskonale. Dlatego upoluj kalarepę na ryneczku, poznaj nieskomplikowany przepis i zrób z tego składnika fantastyczny obiad. Domownicy od razu pokochają ten smak.

kalarepa.jpg
Fot. Canva
Lepsze niż schabowe, a nawet mielone. Te kotlety zrobisz w kilka minut

Z czego składa się śląska zupa?

Głównym składnikiem śląskiej zupy jest oczywiście kalarepa. W tym wypadku będą potrzebne młode okazy z liśćmi. Niezbędne będą także inne warzywa, takie jak: ziemniaki i cebula. Bazą dania jest bulion, dlatego polecamy przygotować go samemu, ale jeżeli nie masz czasu, aby zrobić samemu, można wykorzystać także ten z kostki. Pozostałe składniki odpowiadające za smak poznasz w dalszej części tekstu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 2-3 młode kalarepki wraz z liśćmi
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • kilka liści lubczyku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • ½ pęczka koperku
  • pieprz
  • sól
kala.jpg
Fot. Canva

Przepis na zupę z kalarepy

Ziemniaki, cebulę i kalarepę obierz, a następnie dokładnie umyj. Warzywa pokrój w niedużą kostkę. Pamiętaj, że liście kalarepy również są składnikiem zupy, dlatego ich nie wyrzucaj, tylko pokrój w paski, pozbywając się przy tym twardej łodygi.

Cebulę zeszklij na maśle klarowanym. Następnie dodaj ziemniaki i kalarepę. Duś warzywa pod przykryciem. Po chwili wlej bulion i dodaj lubczyk oraz liście kalarepy. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj ją przez około 20 minut.

Na koniec przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki. Smaż je przez dwie minuty. Do zasmażki wlej kilka łyżek zupy i wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, przelej je do zupy. Dodaj śmietanę, a całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę i gotowe. Zupę z kalarepy podawaj z posiekanym koperkiem.

Sprawdź także przepis na kotlety lepsze niż schabowe oraz dowiedz się, co wykazała kontrola mięsa w sklepach .

zupa śląska.jpg
Fot. Canva/HeikeRau
Ujawnił co jedzą polscy żołnierze w wojsku. Są karmieni gorzej niż w więzieniu
Kroję i wkładam do piekarnika na pół godziny. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy