Smakosze.pl Przepisy To jedna z najzdrowszych ryb w Polsce. Podaj z czosnkiem i cytryną, poczujesz raj w ustach
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski

To jedna z najzdrowszych ryb w Polsce. Podaj z czosnkiem i cytryną, poczujesz raj w ustach

31 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb spożywanych w Polsce zaraz obok miruny. W jakiej wersji smakuje najlepiej? Możemy jeść go klasycznie w panierce i z frytkami lub trochę poeksperymentować. Koniecznie sprawdźcie przepis na dorsza w czosnku i cytrynie.

Dlaczego warto jeść dorsza?

Ryby warto jeść. Zawierają między innymi kwasy omega-3 , które ciężko dostarczyć do organizmu z innych produktów. Wśród najczęściej jedzonych ryb w naszym kraju jest dorsz. Dlaczego wybranie właśnie tej ryby w sklepie to dobra decyzja?

Dorsz jest doskonałym źródłem białka, a przy tym jest lekkostrawny. Jednocześnie to jedna z najmniej tłustych ryb i doskonale sprawdzi się na diecie . Dorsz zawiera witaminę D, B12, selen oraz jod. To połączenie, które wspiera odporność i pracę tarczycy. Przygotowaliśmy idealny przepis dla fanów tej ryby.

dorsz
Fot. Canva
Od 1 lutego w życie wchodzi nowe prawo. Chodzi o niedziele handlowe

Dorsz w nowej odsłonie

Klasyczny filet z dorsza w chrupiącej panierce, frytki i surówka to fantastyczna propozycja na obiad. My jednak proponujemy, żeby do ryby podejść trochę inaczej. Ten przepis na dorsza w czosnku i cytrynie nigdy nie zawodzi.

Składniki:

  • filet z dorsza 4 sztuki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • świeży koperek
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Zanim przejdziemy do przygotowania ryby, piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W miseczce łączymy ze sobą świeży koperek, słodką paprykę , granulowany czosnek oraz sól . Następnie dodajemy oliwę z oliwek i całość mieszamy, tak żeby powstałą gęsta pasta. Możemy przejść do ryby.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Pyszny dorsz w czosnku i cytrynie

Kolejnym krokiem jest przygotowanie dorsza. Rybę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie dokładnie nacieramy marynatą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy folią aluminiową.

Dorsza pieczemy przez 10 min. Wierzch ryby powinien się zarumienić. Tak przygotowany dorsz będzie fantastyczną propozycją na obiad. Doskonale smakuje z ziemniakami i surówką. Sprawdźcie też nasz przepis na pomidorówkę .

dorsz
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski
Weź pieczarki, ser i ciasto francuskie. Ta przekąska bije na głowę wszystkie inne
Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Ten obiad mogę jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy