To jedna z najzdrowszych ryb w Polsce. Podaj z czosnkiem i cytryną, poczujesz raj w ustach
Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb spożywanych w Polsce zaraz obok miruny. W jakiej wersji smakuje najlepiej? Możemy jeść go klasycznie w panierce i z frytkami lub trochę poeksperymentować. Koniecznie sprawdźcie przepis na dorsza w czosnku i cytrynie.
Dlaczego warto jeść dorsza?
Ryby warto jeść. Zawierają między innymi kwasy omega-3 , które ciężko dostarczyć do organizmu z innych produktów. Wśród najczęściej jedzonych ryb w naszym kraju jest dorsz. Dlaczego wybranie właśnie tej ryby w sklepie to dobra decyzja?
Dorsz jest doskonałym źródłem białka, a przy tym jest lekkostrawny. Jednocześnie to jedna z najmniej tłustych ryb i doskonale sprawdzi się na diecie . Dorsz zawiera witaminę D, B12, selen oraz jod. To połączenie, które wspiera odporność i pracę tarczycy. Przygotowaliśmy idealny przepis dla fanów tej ryby.
Dorsz w nowej odsłonie
Klasyczny filet z dorsza w chrupiącej panierce, frytki i surówka to fantastyczna propozycja na obiad. My jednak proponujemy, żeby do ryby podejść trochę inaczej. Ten przepis na dorsza w czosnku i cytrynie nigdy nie zawodzi.
Składniki:
- filet z dorsza 4 sztuki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- świeży koperek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Zanim przejdziemy do przygotowania ryby, piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W miseczce łączymy ze sobą świeży koperek, słodką paprykę , granulowany czosnek oraz sól . Następnie dodajemy oliwę z oliwek i całość mieszamy, tak żeby powstałą gęsta pasta. Możemy przejść do ryby.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Pyszny dorsz w czosnku i cytrynie
Kolejnym krokiem jest przygotowanie dorsza. Rybę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie dokładnie nacieramy marynatą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy folią aluminiową.
Dorsza pieczemy przez 10 min. Wierzch ryby powinien się zarumienić. Tak przygotowany dorsz będzie fantastyczną propozycją na obiad. Doskonale smakuje z ziemniakami i surówką. Sprawdźcie też nasz przepis na pomidorówkę .