Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony patent na mizerię. Z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, mało kto o nim pamięta
fot. Aw58 / CC-by-SA 4.0 / Commons

To mój ulubiony patent na mizerię. Z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, mało kto o nim pamięta

7 kwietnia 2024

Jak wiadomo, mizerię można jadać w dwóch wariantach: na słono albo na słodko. Miłośnicy słodkiej mizerii zarzucają, że wytrawna wersja jest nazbyt mdła. Kiedy spróbują wariantu przyprawionego jak w tym przepisie, szybko zmienią zdanie.

Nie-nędzna mizeria

Jak na ironię, surówka z ogórka i śmietany nazwana została łacińskim słowem, które oznacza nędzę lub ubóstwo. Choć dziś nie mamy sezonów głodowania na przednówku, mizeria trzyma się mocno, bo to po prostu pyszny dodatek do posiłku .

Jednak nie znaczy to, że nie można jej poprawić. Na przykład inspirując się greckim krewniakiem mizerii – tzatziki. Ten sos jogurtowy nabiera wyrazistości od prostego dodatku: czosnku .

dip ogórkowy
fot. Canva
Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu

Ogórki z czosnkiem

Dodanie czosnku do mizerii nie uczyni z niej oczywiście greckiego sosu. Grecy zamiast śmietany używają gęstego jogurtu, a ogórki w ich wersji przyprawione są miętą. Nasza mizeria tymczasem pozostaje surówką z ogórków .

Składniki

  • 2 ogórki gruntowe lub jeden długi
  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki koperku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Sól, biały pieprz

Sałatka z ogórków ze śmietaną

Ogórki kroimy na cieniuteńkie plasterki, najlepiej przy użyciu szatkownicy. Plasterki zasypujemy solą i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Ogórek puści sok. Przed wymieszaniem go ze śmietaną i jogurtem, dokładnie odciskamy go z soku na sitku – można przygotować na jego bazie wytrawną lemoniadę.

Ogórka, śmietanę, jogurt łączymy w miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Solimy ostrożnie po spróbowaniu, bo ogórek może być już dostatecznie słony . Sos będzie przegryzał się z czosnkiem i jeśli postoi kilka godzin w lodówce , nabierze wyrazistości. Sprawdź też, jak sprawić, by kluski nie sklejały się w garnku i jak wybrać olej do tatara .

ogórki z jogurtem
fot. Canva
Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Zrób to od razu po ugotowaniu klusków śląskich. Z tą sztuczką nie ma szans, że się posklejają
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy