Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.04.2024 12:40

Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

przekąska
Fot. YouTube/brotvonelsa

Marzy ci się smaczna przekąska? Mamy na nią przepis! Najpierw zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Wkrótce będziesz się cieszyć wybornym smakiem tej przekąski.

Przekąska z ciasta smaczna i prosta

Dokucza ci głód? Chcesz zjeść coś pysznego? Pora zrobić przekąskę, która zaspokoi głód małych i dużych smakoszy. Chrupiąca, rumiana  i pełna serowego nadzienia na pewno ci zasmakuje. Dlatego poznaj prosty przepis dzięki, któremu zrobisz to danie.

Najpierw musisz zacząć od przygotowania ciasta. Potem zrobisz nadzienie, a reszty dokona piekarnik. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube brot von elsa. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

przekąska
Fot. YouTube/brotvonelsa
Zrób to od razu po ugotowaniu klusków śląskich. Z tą sztuczką nie ma szans, że się posklejają

Jak zrobić przekąskę z ciasta?

Składniki na ciasto:

  • 400 ml wody
  • 700 g mąki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu 
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie dania zacznij od wlania wody do miski, dodania soli i wbicia żółtka. Wymieszaj składnik i wsyp mąkę. Ponownie wymieszaj i wyrabiaj ciasto. Dodaj trochę mąki na blat i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Uformuj ciasto w kulę, podziel na 4 części i z każdej zrób kulkę. 

Każdą kulką rozwałkuj, posmaruj roztopionym masłem i przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Znów posmaruj masłem i złóż ciasto na 3 części. Następnie znów je złóż na 3 części. Teraz tak samo przygotuj pozostałe ciasto. Przykryj je folią spożywczą, by nie wyschło.

Przekąska dla każdego smakosza

Przykryte ciasto włóż na godzinę do zamrażarki. Teraz zajmij się nadzieniem. Do miski przełóż twaróg, wbij jajka, posól i wymieszaj. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, posyp je odrobiną mąki i rozwałkuj. Przetnij ciasto na 3 części i na każdą nałóż nadzienie. 

Każdą część zawiń w ciasny rulon. Wierzch posmaruj białkiem i ułóż w blasze wysmarowanej masłem. Wierzch posmaruj żółtkiem i na rulonikach zrób ukośne nacięcia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu od razu podawaj. Pisaliśmy o tym, jak przygotować obiad z kurczaka i kapusty. Podpowiadaliśmy, jak zrobić pyszny deser na weekend. 

przekąska
Fot. YouTube/brotvonelsa

Źródło: YouTube/brotvonelsa

Zdjęcia: screen  YouTube/brotvonelsa