To mój ulubiony sernik, smakuje obłędnie i zawsze się udaje. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał
Pyszny sernik skusi każdego łasucha. U mnie w domu stawiam na ciasto serowe z nietypowym spodem. Rodzinie zawsze smakuje i jeszcze nie było sytuacji, by mi nie wyszło. Polecam spróbować — jeszcze nie raz do przepisu wrócicie.
Zrobienie pysznego sernika będzie proste
Zasad, które pozwolą przygotować zachwycające ciasto z serem, jest wiele. Liczą się m.in. jakość sera i jego właściwe zmielenie oraz dodanie odpowiedniej liczby jajek. Na uzyskany efekt wpłynie również pieczenie bez otwierania piekarnika oraz powolne studzenie deseru.
Zmiana spodu też może sporo namieszać. W naszym dzisiejszym przepisie nie będziemy korzystać z kruchego ciasta ani gotowych słodyczy. Choć wykonamy go w mniej typowy sposób, działania nie będą skomplikowane. Co dokładnie trzeba zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Przepis na sernik z ciastem marchewkowym
Zrobienie spodu do sernika z ciasta marchewkowego nie jest oczywistym wyborem. Tworzenie z masy kleksów też nie. Oba pomysły dają jednak znakomite rezultaty. Polecam spróbować. Produkty, których potrzebujecie, łatwo znaleźć w sklepie, a jest więcej niż smacznie.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 1,5 szklanki wiórków z marchewki
- 2 duże jajka
- 60 g gęstego jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 210 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 900 g półtłustego twarogu
- 4 duże jajka
- 220 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego o masie 60 g
Do przygotowania smakowitego deseru przygotować należy produkty w temperaturze pokojowej. Przyda wam się tez blaszka o wymiarach 28 cm x 24 cm wyłożona papierem do pieczenia. Więcej szczegółów dotyczących wykonania sernika znajdziecie w zamieszczonej poniżej instrukcji.
Jak zrobić znakomity sernik? Sekretem jest ciasto marchewkowe
Zaczynam od sporządzenia ciasto z warzywnym dodatkiem. W tym celu ścieram obrane marchewki i przenoszę odmierzoną ilość składnika do dużej miski. Dodaję do nich wszystkie mokre produkty , czyli olej, jajka oraz jogurt naturalny.
Dokładnie mieszam i odstawiam. W osobnym naczyniu łączę przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia z cukrem i cynamonem. Suchą mieszankę wsypuję do masy z marchewką. Po wymieszaniu masa będzie gotowa.
Czas na przygotowanie masy serowej z mielonego dwukrotnie twarogu. Rozdrobniony ser mieszam z cukrem. Miksuje całość z jajkami, dodając produkt pojedynczo. Gdy już masa będzie gładka, wsypuję jeszcze budyniowy proszek i dokładnie go rozprowadzam.
Teraz przy pomocy łyżki przekładam dwie masy na sernik do formy. Zaczynam od marchewkowej, a gdy jej kleksy będą już na dnie naczynia do pieczenia, puste przestrzenie wypełniam miksem serowym. W pierwszym „rzucie” zużywam około połowy masy z warzywem i 3/4 z serem.
Wykładam jeszcze pozostałe ilości mieszanek, by na koniec przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta. Sernik piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzę go, stopniowo otwierając piekarnik.
Jak podać sernik z ciastem marchewkowym?
Chłodne ciasto nie wymaga już dekoracji. Warto zaserwować je do filiżanki popołudniowej herbaty lub aromatycznej czarnej kawy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej sprawdzonych przepisów na serniki. Sprawdźcie jak przygotować pyszną Izaurę z ciastem czekoladowym . Być może skusi was też wegański sernik krakowski z tofu zamiast twarogu.