Smakosze.pl Przepisy To moja ulubiona zupa krem, robię ją z dyni i kilku składników. Jest tania i przepyszna
Screen z filmu na kanale YouTube W KUCHNI U EWY W TURYNIE

To moja ulubiona zupa krem, robię ją z dyni i kilku składników. Jest tania i przepyszna

7 października 2023

Prosta zupa krem z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Sezonowe warzywo jest teraz najsmaczniejsze, a kosztuje grosze. Obiad z jego udziałem będzie strzałem w dziesiątkę.

Znakomita zupa krem na jesień

Kremowa zupa z dyni spodoba się każdemu. Krem jest lekko słodki, a dzięki dodanym przyprawom delikatnie rozgrzewa i nabiera pięknego zapachu. Trzeba spróbować.

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 dynia (najlepiej hokkaido) o masie około 1 kg
  • 1 średnia cebula
  • 100 g śmietany 12%
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • odrobina cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Wykonanie tej zupy jest tak proste, że nawet dziecko sobie poradzi. Sprawdźcie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję i zróbcie już w ten weekend. Rodzina zje ze smakiem.

Gotowanie zupy krem z dyni.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube W KUCHNI U EWY W TURYNIE
Ułóż w kapuście kulki z mięsa, zalej sosem i zapiecz. Przy tym nawet gołąbki mogą się schować

Jak zrobić zupę krem z dyni? Wystarczy kilka składników

Zaczynam od umycia dyni i pokrojenia jej w niezbyt dużą kostkę. Usuwam też pestki. Cebulę siekam starannie. Podsmażam na dobrze rozgrzanej oliwie. Wrzucam dynię i chwilę razem podgrzewam.

Wlewam warzywny bulion i doprowadzam zawartość garnka do wrzenia. Dodaję rozmaryn i przykrywam naczynie. Zupę krem gotuję przez 20 minut. Po tym czasie usuwam zioło.

Wsypuję też cynamon oraz gałkę muszkatołową. Starannie blenduję na gładki krem. Zabielam śmietaną i podgrzewam jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.

Wskazówka: zupa będzie wegańska, jeśli zabielicie ją odrobiną mleka sojowego lub roślinnej śmietanki. Nie będzie też zawierała laktozy.

Jak podawać zupę krem z dyni?

Świetnym dodatkiem do dania ją grzanki z bułki lub groszek ptysiowy. Polecam też serwowanie jej z pieczoną ciecierzycą doprawioną słodką papryką lub z podsmażonym tofu wędzonym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy kremy. Sprawdźcie jak zrobić pyszną wersję z czerwonej kapusty i jabłka . Być może skusi was też lekki i przyjemny krem z liści pora .

Blendowanie zupy kremu z dyni.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube W KUCHNI U EWY W TURYNIE
Dziadek od zawsze namaczał orzechy w wodzie z solą. W końcu zdradził mi powód, teraz robię dokładnie tak samo
Odkąd zrobiłam tak golonkę, mąż prosi mnie o nią co tydzień. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy