To moja ulubiona zupa krem, robię ją z dyni i kilku składników. Jest tania i przepyszna
Prosta zupa krem z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Sezonowe warzywo jest teraz najsmaczniejsze, a kosztuje grosze. Obiad z jego udziałem będzie strzałem w dziesiątkę.
Znakomita zupa krem na jesień
Kremowa zupa z dyni spodoba się każdemu. Krem jest lekko słodki, a dzięki dodanym przyprawom delikatnie rozgrzewa i nabiera pięknego zapachu. Trzeba spróbować.
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 dynia (najlepiej hokkaido) o masie około 1 kg
- 1 średnia cebula
- 100 g śmietany 12%
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 ml oliwy z oliwek
- odrobina cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Wykonanie tej zupy jest tak proste, że nawet dziecko sobie poradzi. Sprawdźcie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję i zróbcie już w ten weekend. Rodzina zje ze smakiem.
Jak zrobić zupę krem z dyni? Wystarczy kilka składników
Zaczynam od umycia dyni i pokrojenia jej w niezbyt dużą kostkę. Usuwam też pestki. Cebulę siekam starannie. Podsmażam na dobrze rozgrzanej oliwie. Wrzucam dynię i chwilę razem podgrzewam.
Wlewam warzywny bulion i doprowadzam zawartość garnka do wrzenia. Dodaję rozmaryn i przykrywam naczynie. Zupę krem gotuję przez 20 minut. Po tym czasie usuwam zioło.
Wsypuję też cynamon oraz gałkę muszkatołową. Starannie blenduję na gładki krem. Zabielam śmietaną i podgrzewam jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Wskazówka: zupa będzie wegańska, jeśli zabielicie ją odrobiną mleka sojowego lub roślinnej śmietanki. Nie będzie też zawierała laktozy.
Jak podawać zupę krem z dyni?
Świetnym dodatkiem do dania ją grzanki z bułki lub groszek ptysiowy. Polecam też serwowanie jej z pieczoną ciecierzycą doprawioną słodką papryką lub z podsmażonym tofu wędzonym.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy kremy. Sprawdźcie jak zrobić pyszną wersję z czerwonej kapusty i jabłka . Być może skusi was też lekki i przyjemny krem z liści pora .