Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd zrobiłam tak golonkę, mąż prosi mnie o nią co tydzień. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.10.2023 11:55

Odkąd zrobiłam tak golonkę, mąż prosi mnie o nią co tydzień. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste

golonka
YouTube/@SchnellerKoch1

Czy przyrządzacie golonkę? Polecam wszystkim przepis dzięki, któremu to mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca. Odkąd tak robię golonkę, to mąż prosi, bym w ten sposób przyrządzała golonkę co tydzień. Je aż mu się uszy trzęsą.

Golonka, czyli lubiane danie

Wiele osób przepada za smakiem golonki. W polskiej kuchni to mięso gościło od wieków. Prawdopodobnie nasi przodkowie zyskami recepturę na to danie od Niemców. Jednak warto zaznaczyć, że golonka jest mięsem wysokokalorycznym. 100 g tego golonki zawiera aż 300 kalorii. 

Wiele osób sięga po golonkę mimo wysokiej zawartości kalorii i tłuszczu. Mój mąż jest smakoszem tego mięsa, dlatego przygotowuję golonkę na obiad. Polecam przepis dzięki, któremu to mięso stanie się soczyste w środku i będzie miało chrupiącą skórkę. Wypróbujcie tę recepturę w swojej kuchni. 

golonka
YouTube/@SchnellerKoch1
Ułóż połówki jabłek na cieście, obsyp cynamonem i wstaw do piekarnika. Ten obłędny deser zrobisz w chwilę

Jak przyrządzić golonkę?

Składniki:

  • 2 golonki
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • ½ szklanki piwa
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 łyżka octu

Do miseczki wsypujemy przyprawy i dodajemy pokrojony czosnek. Wszystko mieszamy. Mięso nakłuwamy i wbijamy w nie kawałki czosnku. Golonki nacieramy przyprawami i smarujemy octem. Wkładamy na godzinę do lodówki. 

Po wyjęciu golonki smaż na patelni aż się zarumienią. Następnie wyjmij na talerz i podsmaż w garnku cebulę i czosnek. Dodaj pietruszkę, sos sojowy i piwo. Teraz do garnka włóż golonki, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 90 minut.

Golonka, czyli soczyste mięso

Po tym czasie wyjmij golonki z piekarnika, a następnie włącz piekarnik z termo obiegiem na 240 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim golonki. Osusz je ręcznikiem papierowym i płytko nacinaj nożem. Ponownie osusz ręcznikiem.

Golonki natrzyj serem i włóż do piekarnika na 30 minut. Dzięki gotowaniu w piwie i w przyprawach golonka zyska wyjątkowy smak. Nacięcia sprawią, że będzie ona soczysta w środku, a jej skórka będzie chrupiąca. Tak przyrządzona golonka jest prawdziwym rarytasem. Podawajcie ją z sosem i ziemniakami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić golonkę w kiszonej kapuście. Polecaliśmy przepis na golonkę od Tomasza Strzelczyka. 

golonka
YouTube/@SchnellerKoch1