Smakosze.pl Przepisy To moja ulubiona zupa na chłody. Z tym dodatkiem cudownie rozgrzewa, jest pyszna i sycąca
shutterstock

To moja ulubiona zupa na chłody. Z tym dodatkiem cudownie rozgrzewa, jest pyszna i sycąca

5 grudnia 2023

Zupa zimą smakuje jak marzenie. Gdy jest pełna treści i przyjemnie pikantna z sięga się po nią z jeszcze większą ochotą. Dzisiejsza propozycja przyjemnie was zaskoczy. Koniecznie dajcie jej szansę.

Rozgrzewającą zupę zimą zje każdy

Osobiście nawet w upały jadam ciepłe buliony, bo uważam, że talerz zupy sprawdzi się przy każdej okazji. Zimą stawiam na bardziej treściwe pozycje i w mojej kuchni królują strączki. Nie zawsze jednak mam czas, by gotować.

W takich momentach ratuje mnie grochówka, którą przyrządza się szybko i niemal bez wysiłku. Poza grochem wymaga też podstawowych składników, które zawsze i tak są w kuchni. W dalszej części artykułu wyjawiam sekret jej przyjemnego rozgrzewającego działania.

Groch na zupę.jpg
canva/peterkocherga
Przy tym zwykły makowiec może się schować. Strzelczyk pokazał przepis na najlepsze świąteczne ciasto

Przepis na rozgrzewającą grochówkę

Gdy zima za oknem trwa, lubię zjeść talerz ciepłej grochówki. Gęsta, bogata w warzywa zupa jest doskonałą rozgrzewką. Dodanie do niej imbiru jeszcze potęguje ten efekt. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 200 g łuskanego grochu
  • 1 kość schabowa
  • około 150 g wędzonego boczku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 15 g masła, najlepiej klarowanego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki wedle uznania

Produkty niezbędne do zrobienia grochówki już znacie. A jak wygląda jej przygotowanie? Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję. Warto się skusić.

Jak zrobić rozgrzewająca zupę z grochem? Imbir jest świetnym dodatkiem

Zaczynam od starannego opłukania grochu — nie trzeba go przed przyrządzaniem namaczać. Umieszczam je w garnku wraz z boczkiem i kością schabową. Zalewam składniki wodą i dodaję liść laurowy. Doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia i gotuję przez pół godziny.

W międzyczasie oczyszczam warzywa i kroję je w kostkę. Zrumieniam delikatnie na dobrze rozgrzanym maśle, a następnie przenoszę do garnka z mięsem i grochem. Gotuję całość jeszcze przez 20 minut.

Wyjmuję kość i boczek, kroję miękkie części w kostkę — zaraz wrzucę je do zupy. Wcześniej jeszcze mniej więcej połowę zawartości garnka blenduję wraz z posiekanym imbirem bez skórki. Wlewam uzyskaną masę z powrotem do garnka i doprawiam tymiankiem, solą oraz pieprzem.

Jak podać grochówkę?

Sycąca potrawa najlepiej smakuje, gdy posypie się ją świeżo posiekaną natką pietruszki. Warto też sięgnąć po kromkę chleba razowego, która świetnie tutaj pasuje. Niektórzy wsypują też grzanki lub groszek ptysiowy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne zupy. Rozgrzewająca i sycąca będzie również pomidorowa z czerwoną soczewicą . Sprawdźcie też koniecznie jak zrobić tradycyjny krupnik .

Pyszna grochówka.jpg
canva/Brenda Jeanne
Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy