Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Sałatka śledziowa ze Śląska skusi każdego amatora świątecznych frykasów z rybą. Jej wykonanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Warto skorzystać z okazji do odkrycia nowych smaków.
Regionalny przysmak ze śledzia
Ryb nie zabraknie na świątecznym stole, a czasem i na niejednym spotkaniu towarzyskim. Jeśli zastanawiacie się co przygotować w tym roku, śląska sałatka śledziowa będzie znakomitym wyborem.
Przystawka jest lekko słona, a także jednocześnie delikatna, wyrazista i chrupiąca, bo rybie towarzyszą zazwyczaj ogórki kiszone, jajko, cebulka i musztarda. Hekele — bo tak w regionie nazywa się ten specjał — spodobają się nie tylko amatorom świątecznej ryby.
Na szczęście jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. W dalszej części artykułu znajdziecie wszystkie niezbędne informacje. Zaskoczcie swoich bliskich regionalnym smakołykiem.
Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczyPrzepis na śląską sałatkę śledziową
Regionalna kompozycja z rybą w roli głównej będzie gwiazdą na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście, zróbcie hekele w tym roku. Goście i rodzina zjedzą je ze smakiem.
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 duże jajka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 cebule dymka wraz ze szczypiorem
- koperek wedle uznania
- mielony pieprz czarny do smaku
Kilka produktów wystarczy, by po chwili na waszym stole zagościł regionalny specjał. Do zrobienie przyda się jeszcze miska, w której sałatka śledziowa będzie się ładnie prezentowała. Szczegóły wykonania poznacie, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję.
Jak przygotować hekele? Śląska sałatka śledziowa jest pyszna
Wykonanie smakołyku rozpoczynam do dokładnego odsolenia śledzi. W tym celu zanurzam je w zimnej wodzie i pozostawiam na 1-2 godziny, w trakcie 2-3 razy zmieniając płyn. Jajka gotuję na twardo i studzę.
Osuszoną rybę kroję w niewielką kostkę. Podobnie rozdrabniam wyjęte z zalewy ogórki kiszone oraz kurzy nabiał. Cebulę ze szczypiorem oraz koperek starannie siekam. Wszystkie składniki mieszam w misce z musztardą. Sałatkę śledziową doprawiam jeszcze obficie pieprzem i schładzam przez godzinę w lodówce.
Jak podawać śląską sałatkę śledziową?
Hekele można podać zarówno w formie sałatki, jak i pasty na kanapki. Pieczywo do rarytasu warto dobrać wedle upodobań, choć osobiście polecam razowe. Jego smak, moim zdaniem, dobrze komponuje się z jednak dość słoną rybą.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne śledzie. Sprawdźcie jak przygotować szubę. Być może skuszą was też wyraziste i efektowne śledzie w marynacie z dodatkiem curry.