Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust

Sałatka śledziowa ze Śląska
YT/Rączka Gotuje

Sałatka śledziowa ze Śląska skusi każdego amatora świątecznych frykasów z rybą. Jej wykonanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Warto skorzystać z okazji do odkrycia nowych smaków.
 

Regionalny przysmak ze śledzia

Ryb nie zabraknie na świątecznym stole, a czasem i na niejednym spotkaniu towarzyskim. Jeśli zastanawiacie się co przygotować w tym roku, śląska sałatka śledziowa będzie znakomitym wyborem.

Przystawka jest lekko słona, a także jednocześnie delikatna, wyrazista i chrupiąca, bo rybie towarzyszą zazwyczaj ogórki kiszone, jajko, cebulka i musztarda. Hekele — bo tak w regionie nazywa się ten specjał — spodobają się nie tylko amatorom świątecznej ryby.

Na szczęście jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. W dalszej części artykułu znajdziecie wszystkie niezbędne informacje. Zaskoczcie swoich bliskich regionalnym smakołykiem.

Krojenie śledzia na sałatkę.jpg
YT/slaskie travel
Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy

Przepis na śląską sałatkę śledziową

Regionalna kompozycja z rybą w roli głównej będzie gwiazdą na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście, zróbcie hekele w tym roku. Goście i rodzina zjedzą je ze smakiem.

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 cebule dymka wraz ze szczypiorem
  • koperek wedle uznania
  • mielony pieprz czarny do smaku

Kilka produktów wystarczy, by po chwili na waszym stole zagościł regionalny specjał. Do zrobienie przyda się jeszcze miska, w której sałatka śledziowa będzie się ładnie prezentowała. Szczegóły wykonania poznacie, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję.

Jak przygotować hekele? Śląska sałatka śledziowa jest pyszna

Wykonanie smakołyku rozpoczynam do dokładnego odsolenia śledzi. W tym celu zanurzam je w zimnej wodzie i pozostawiam na 1-2 godziny, w trakcie 2-3 razy zmieniając płyn. Jajka gotuję na twardo i studzę.

Osuszoną rybę kroję w niewielką kostkę. Podobnie rozdrabniam wyjęte z zalewy ogórki kiszone oraz kurzy nabiał. Cebulę ze szczypiorem oraz koperek starannie siekam. Wszystkie składniki mieszam w misce z musztardą. Sałatkę śledziową doprawiam jeszcze obficie pieprzem i schładzam przez godzinę w lodówce.

Jak podawać śląską sałatkę śledziową?

Hekele można podać zarówno w formie sałatki, jak i pasty na kanapki. Pieczywo do rarytasu warto dobrać wedle upodobań, choć osobiście polecam razowe. Jego smak, moim zdaniem, dobrze komponuje się z jednak dość słoną rybą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne śledzie. Sprawdźcie jak przygotować szubę. Być może skuszą was też wyraziste i efektowne śledzie w marynacie z dodatkiem curry.

Hekele, czyli śląska sałatka ze śledzi.jpg
YT/slaskie travel