Smakosze.pl Przepisy To moje ulubione ciastka, są pyszne i zawsze się udają. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
YouTube/@PYSZNE PRZEPISY

To moje ulubione ciastka, są pyszne i zawsze się udają. Nie uwierzysz, z czego są zrobione

1 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka. Z nim zawsze ci wyjdą, a w dodatku zachwyca każdego. Składniki są tanie, ale mogą zadziwić. Przekonaj się dlaczego.

Ciastka, który smak zachwyci każdego

Przepis na te ciastka dostałem od znajomych. Robili je prawie zawsze na spotkania przy kawie lub herbacie. Z chęcią podzielili się ze mną przepisem. Okazał się zaskakująco prosty.

Przygotowanie ciastek jest banalny pod warunkiem, że będziesz trzymała się przepisu. Jeden ze składników może być sporym zaskoczeniem. Nigdy bym na to nie wpadł.

twaróg.jpg
Canva/@ArxOnt
Weź czerstwe pieczywo i zalej je mlekiem. Po chwili będziesz mieć takie śniadanie, że głowa mała

Składniki na ciastka mogą zaskoczyć

Okazuje się, że głównym składnikiem ciastek jest twaróg. Oprócz niego wystarczą same podstawowe składniki, które znajdziesz w każdej kuchni. Podobny przepis zamieszczono na kanale PYSZNE PRZEPISY, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 60 g masła
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • sól

Jak zrobić te pyszne ciastka?

Zacznij od przełożenia twarogu do miski. Dodaj masło. Wsyp szczyptę soli, cukier waniliowy oraz cukier . Całość wymieszaj na jednolitą masę za pomocą miksera. Wbij jajko i wymieszaj ponownie.

Wsyp mąkę oraz sodę oczyszczoną. Zagnieć ciasto na gładką i sprężystą masę . Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na małe prostokąty o wymiarach 6 na 3 centymetry .

Każdy z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez maksymalnie 15 minut . Po ostudzeniu ciasteczka posyp cukrem pudrem i gotowe. Sprawdź, jak zrobić kluski lepsze niż kopytka oraz poznaj przepis na wiosenną sałatkę .

krojenie ciastek.jpg
YouTube/@PYSZNE PRZEPISY
Żadne jajka faszerowane nie robią takiego wrażenia, jak te. Ich nadzienie zaskakuje nie mniej, niż wygląd
Taki obiad bez mięsa chętnie przygotowuję w piątki. Nikt mi nigdy nie wierzy, co jest głównym składnikiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy