Smakosze.pl Przepisy To najlepsza galaretka z kurczaka jaką jadłam. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał
Fot. Canva/karma_pema

To najlepsza galaretka z kurczaka jaką jadłam. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał

14 stycznia 2025

Galaretka z kurczaka jest daniem, które lubi wielu z nas. Będzie jak znalazł na różne okazje, czy imprezy karnawałowe. U mnie w domu furorę robi galaretka z kurczaka z uwielbianym dodatkiem. Doskonale podkręca smak dania, a te szybko znika ze stołu.

Galaretka z kurczaka inaczej

Karnawał trwa i sprzyja spotkaniom w gronie rodziny i znajomych. Z takiej okazji warto przyrządzić danie , za którym przepada większość Polaków. Mowa o galarecie z kurczaka . Zwykle ma ona dość delikatny smak, który zawdzięcza mięsu i warzywom.

Jednak ja robię galaretę z dodatkiem warzywa, które nieźle potrafi podkręcić smak tego dania. Dodaję do galaretki z kurczaka pokrojone ogórki kiszone . Kwaśne i pyszne są idealne do galaretki z kurczaka. Każdemu polecam przepis na to znakomite danie.

galaretka z kurczaka
Fot. Canva/didyk
Jem przez dzień i noc. Ta metoda gotowania sprawia, że chudnę. Pokochasz to

Jak zrobić galaretkę z kurczaka z ogórkiem kiszonym?

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • zielone część pora
  • natka pietruszki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • żelatyna spożywcza
  • jajka na twardo
  • sól

Przygotowanie galaretki z kurczaka zacznij od umycia udek z kurczaka, przełożenia do garnka i zalania wodą. Powinna ona przykrywać mięso . Marchewkę i seler obierz, pokrój w słupki. Por i natkę pietruszki umyj. Zwiąż razem, a cebulę obierz.

Teraz wróć do gotowanych udek. Zdejmij z powierzchni szumowiny, wkładamy wszystkie warzywa i wsypujemy przyprawy. Wywar gotuj ok. 2 ½ godziny . Następnie po ugotowaniu wyjmij udka, zostawiamy do przestudzenia i obieramy mięso.

Galaretka z kurczaka z dodatkiem ogórka kiszonego

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wywar przecedź przez sito i dodaj 6-7 łyżek żelatyny na 1 litr wywaru . Przygotuj miseczki i włóż do nich warzywa, pokrojone jajko na twardo i pamiętaj o dodaniu pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego.

Ten dodatek znakomicie podkręci smak galaretki z kurczaka. Dołóż mięso i zalej wywarem z żelatyną do połowy miseczki. Galaretkę z kurczakiem wstaw do lodówki, by stężała. Potem danie możesz podawać skropione sokiem z cytryny lub odrobiną octu . Pisaliśmy, dlaczego warto ograniczyć spożycie sera żółtego. Polecaliśmy przepis na ozorki w sosie grzybowym .

galaretka z kurczaka
Fot. Canva

Źródło: przyslijprzepis.pl

Te produkty ogranicz po 50. roku życia. „Obciążają organizm i przyspieszają zmiany starcze”
Gotowane w ten sposób tracą wszystkie wartości odżywcze. Większość osób popełnia ten błąd codziennie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy