To najlepsza kasza do krupniku. Jęczmienna nie może się z nią równać
Kaszę stosujemy w zupach zupełnie machinalnie, nie myśląc ani o tym, jak świetny to pomysł, ani o wyborze tego, jaką dodamy. Tymczasem rodzaj użytej kaszy radykalnie zmienia oblicze zupy. Warto więc przemyśleć nasze wybory.
Kasza w zupie
Nazwa krupniku pochodzi od słowa krupa , którym po staropolsku określano właśnie kaszę . W bogactwie polskich zup te oparte na kaszy powinny zajmować miejsce szczególne. Oddają najbardziej to, jak kiedyś się jadało i jak dzisiaj jadać by można. W końcu esencjonalna i pełna smaku, gęsta od kaszy zupa może stanowić cały posiłek, a dodatkowo być zawsze w pogotowiu przeciw prześladującemu nas głodowi.
Słowo krupnik nie wskazuje jednak, jakiej kaszy należy użyć. Najczęściej chyba sięgamy po tę tradycyjną jęczmienną . Inni decydują się na jaglaną. Jednak wśród kasz przyrządzanych z jęczmienia właśnie jest jedna szczególna. Jest nią pęczak.
Krupnik z pęczakiem
Pęczak to rzeczywiście kasza inna niż wszystkie . W porównaniu do gryczanych czy jaglanych sprawdza się w dużo większej palecie dań. Świetnie wygląda nawet w sałatkach. Kilka lat temu karierę robiło nawet słowo pęczotto, oznaczające danie z pęczaku naśladujące risotto – co chyba najpełniej demonstruje wszechstronność tej kaszy. Wypróbujmy jej zatem w przepisie na krupnik .
Składniki
- 2 udka kurczaka
- 2 żeberka wieprzowe
- 1 szklanka pęczaku
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka z nacią
- Kawałek selera
- 10-15 cm białej części pora
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól i pieprz
Doskonały krupnik
Mięso zalewamy 2-2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, po czym zmniejszamy ogień. Dodajemy 3-4 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
Kaszę płuczemy na sitku, odsączamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą do smaku i gotujemy, aż mięso będzie miękkie, mieszając kaszę od czasu do czasu. Następnie mięso wyjmujemy.
Marchewkę kroimy w plasterki, a pietruszkę i seler na kilka kawałków. Razem z porem dodajemy warzywa do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie obieramy ziemniaki. Kroimy je w kostkę, a następnie dodajemy do zupy. Przyprawiamy jeszcze raz do smaku. Gotujemy przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W razie potrzeby do zupy dolewamy teraz wody. Kurczaka kroimy w kostkę, żeberka oddzielamy od kości i wrzucamy z powrotem do zupy. Nać pietruszki siekamy i dodajemy pod koniec gotowania. Jeszcze raz przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na obiad z kapusty i kiełbasy i bezmięsne kotlety mielone .