Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biją na głowę tradycyjne mielone. Te kotlety zrobisz na obiad i na Wigilię
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.12.2024 22:00

Biją na głowę tradycyjne mielone. Te kotlety zrobisz na obiad i na Wigilię

kotlety wigilijne
Fot. Shutterstock/ffolas

Kotlety na Wigilię? Tak, bo są przyrządzone z ryby i nie brakuje im smaku. Kotlety z dorsza możemy usmażyć lub upiec w piekarniku. Ten prosty przepis przyda się przed Bożym Narodzeniem w każdym domu. 

Kotlety rybne na Wigilię i nie tylko

Smażona ryba jest tradycyjną potrawą wigilijną. Zwykle jadamy karpia lub podajemy rybę po grecku, a czasem w wersji po japońsku. Teraz warto poznać przepis na znakomite kotlety wigilijne. Robimy je z dorsza, a wychodzą smaczne i delikatne.

Z dodatkiem koperku, czosnku i odrobiny gałki muszkatołowej zachwycą domowników przy wigilijnym stole. Przepis na to danie sprawdzi się też na piątkowy obiad. Poniżej przedstawiamy recepturę na kotlety z dorsza, z przygotowaniem, który każdy sobie poradzi. 

kotlety wigilijne
Fot. Canva/Anton Dobrea
Staropolska zupa wigilijna, o której mało kto słyszał. To połączenie smaków może zaskoczyć

Jak przygotować kotlety z dorsza?

Składniki:

  • 800 g filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść koperku
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z dorsza zaczniemy od obrania cebuli i rozdrobnienia jej. Dokładamy jajko i miksujemy na gładką masę. Dodajemy rybę, miksujemy ją i doprawiamy przyprawami. Wsypujemy natkę pietruszki, koperek i dokładamy śmietanę. Składniki dokładnie mieszamy i wsypujemy po trochę bułki tartej.

 Gotową masę rybne wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie tego czasu z masy formujemy kotlety. Smażymy je na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku. Wówczas nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut. 

Kotlety rybne, czyli pyszna Wigilia

Kotlety z dorsza wychodzą bardzo smaczne, delikatne i mają kremową konsystencję. Są pełne koperku i natki pietruszki. Danie można przygotować nie tylko z dorsza, ale też z innej ryby. Wszystko zależy od tego, jaką rybę lubimy najbardziej.

Kotlety rybne są smaczną i ciekawą propozycję na Wigilię, a także na obiad bez mięsa. Dzięki temu przepisowi zrobimy je w prosty sposób i zjemy ze smakiem. Z dodatkiem sosu chrzanowego lub surówki z kiszonej kapusty smakują, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wigilijną kapustę z grochem i grzybami. Polecaliśmy przepis na wyjątkową surówkę z marchewki. 

kotlety wigilijne
Fot. Canva/AGfoto

Źródło: smaker.pl