Biją na głowę tradycyjne mielone. Te kotlety zrobisz na obiad i na Wigilię
Kotlety na Wigilię? Tak, bo są przyrządzone z ryby i nie brakuje im smaku. Kotlety z dorsza możemy usmażyć lub upiec w piekarniku. Ten prosty przepis przyda się przed Bożym Narodzeniem w każdym domu.
Kotlety rybne na Wigilię i nie tylko
Smażona ryba jest tradycyjną potrawą wigilijną. Zwykle jadamy karpia lub podajemy rybę po grecku, a czasem w wersji po japońsku. Teraz warto poznać przepis na znakomite kotlety wigilijne. Robimy je z dorsza, a wychodzą smaczne i delikatne.
Z dodatkiem koperku, czosnku i odrobiny gałki muszkatołowej zachwycą domowników przy wigilijnym stole. Przepis na to danie sprawdzi się też na piątkowy obiad. Poniżej przedstawiamy recepturę na kotlety z dorsza, z przygotowaniem, który każdy sobie poradzi.
Staropolska zupa wigilijna, o której mało kto słyszał. To połączenie smaków może zaskoczyćJak przygotować kotlety z dorsza?
Składniki:
- 800 g filetów z dorsza
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść koperku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z dorsza zaczniemy od obrania cebuli i rozdrobnienia jej. Dokładamy jajko i miksujemy na gładką masę. Dodajemy rybę, miksujemy ją i doprawiamy przyprawami. Wsypujemy natkę pietruszki, koperek i dokładamy śmietanę. Składniki dokładnie mieszamy i wsypujemy po trochę bułki tartej.
Gotową masę rybne wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie tego czasu z masy formujemy kotlety. Smażymy je na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku. Wówczas nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
Kotlety rybne, czyli pyszna Wigilia
Kotlety z dorsza wychodzą bardzo smaczne, delikatne i mają kremową konsystencję. Są pełne koperku i natki pietruszki. Danie można przygotować nie tylko z dorsza, ale też z innej ryby. Wszystko zależy od tego, jaką rybę lubimy najbardziej.
Kotlety rybne są smaczną i ciekawą propozycję na Wigilię, a także na obiad bez mięsa. Dzięki temu przepisowi zrobimy je w prosty sposób i zjemy ze smakiem. Z dodatkiem sosu chrzanowego lub surówki z kiszonej kapusty smakują, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wigilijną kapustę z grochem i grzybami. Polecaliśmy przepis na wyjątkową surówkę z marchewki.
Źródło: smaker.pl