Strzelczyk wziął kapustę i kiełbasę i zrobił pyszny obiad. Lepszy niż bigos i gołąbki razem wzięte
Co podać na obiad? Warto zrobić pożywne i smaczne danie z przepisu Tomasza Strzelczyka. Obiad z kapusty z dodatkiem soczewicy i ciecierzycy oraz kiełbasy, będzie smakował całej rodzinie. Jest w sam raz w okresie jesienno-zimowym.
Kapusta kiszona poleca się na obiad
Kiszona kapusta ma mnóstwo wartości odżywczych i dobroczynnie działa na nasze zdrowie. Zwykle robimy z niej smaczne surówki i bigos. Tym razem warto poznać przepis Tomasza Strzelczyka na obiad z kapusty. Znany kucharz robi go z ciecierzycy i czerwonej soczewicy.
Do tego kiełbasa duszona w tych zdrowym produktach. Potrawa ma kwaśny, ale też lekko orzechowy smak. Kremowa tekstura i podpieczona kiełbasa doskonale do siebie pasują. Przepis jest prosty w wykonaniu. Można go zobaczyć na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Polacy nagminnie dodają do mięs i rosołu. Najgorszy wybór, powoduje choroby i tycieJak zrobić obiad z kapusty z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 800 g kiszonej kapusty
- 400 g kiełbasy
- trochę boczku wędzonego
- 150 g czerwonej soczewicy
- 250 g ciecierzycy gotowanej ze słoika
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kminku
- 250 ml wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie obiadu zaczniemy od podsmażenia kiełbasy na smalcu. Kroimy cebulę i boczek wędzony. Kiełbasę wyjmujemy z patelni i wkładamy boczek. Po chwili dokładamy cebulę i posiekany czosnek. Krótko podsmażamy i dodajemy kwaśną kapustę.
Doprawiamy solę, pieprzem i kminkiem. Składniki mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy wcześniej namoczoną soczewicę i ciecierzycę. Dokładamy kilka gałązek tymianku, podlewamy wodą lub bulionem. Przekładamy kiełbasę i dusimy na małym ogniu ok.45 minut.
Obiad z kapusty pełen smaku
Pod koniec duszenia wrzucamy natkę pietruszki. Danie jest już gotowe do podania. Obiad z kapusty jest bardzo smaczny, rozgrzewający, syty i daje mnóstwo energii. Potrawa łączy wiele smaków i aromatów.
Dzięki wskazówkom Tomasza Strzelczyka jest prosta w przygotowaniu. Dlatego warto sięgnąć po przepis znanego kucharza. Gwarantuje on pyszny i pożywny obiad na chłodne dni. Pisaliśmy o rybie niemal bez ości, która świetnie nadaje się do zrobienia ryby po grecku. Radziliśmy, jak smażyć na maśle, żeby nie zamieniło się w truciznę.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA