Smakosze.pl Przepisy To najlepsza zapiekanka, jaką jadłem. Starcza na 2 dni, robi się ją w chwilę i każdy ją chwali
fot. youtube.com/sprintcooking

To najlepsza zapiekanka, jaką jadłem. Starcza na 2 dni, robi się ją w chwilę i każdy ją chwali

24 listopada 2024

Oto przepis na prostą zapiekankę o bardzo lubianym przez Polaków smaku. Jest doskonałym, sycącym obiadem i bardzo łatwo się odgrzewa. Dlatego można łatwo i szybko przygotować ją z wyprzedzeniem.

Gyros – hit polskiej kuchni

Kebab i pokrewne mu bliskowschodnie mięsne potrawy szturmem zdobyły naszą kuchnię w ciągu ostatnich 20-30 lat. Choć na brak budek z kebabem, delikatnie mówiąc, w Polsce nie narzekamy, wielu korci by odtwarzać takie smaki także w domu. Na szczęście dość łatwo to zrobić.

W naszych kuchniach często można spotkać nawet gotowe mieszanki przypraw typu gyros i każdy szanujący się producent ma je w swojej ofercie. Zdejmuje to z nas największy ciężar przygotowywania gyrosa. W końcu to mieszanka przypraw odpowiada za specyficzny smak obiadów takich jak ta zapiekanka.

smażenie kurczaka
fot. youtube.com/sprintcooking
Kupiła pierniki w Lidlu, otworzyła, czegoś takiego się nie spodziewała. „Czy Biedronka wie”

Zapiekanka gyros

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka używa tam mięsa z piersi kurczaka. Można też przygotować takie danie z grubo posiekanej wołowiny lub mieszanki obu tych mięs. Unikajmy jednak wieprzowiny – to w końcu danie z bliskiego wschodu, gdzie świń się raczej nie jada.

Składniki

  • 400 g mięsa drobiowego i/lub wołowego
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki ketchupu
  • Dowolnie: 1 łyżka ostrej przyprawy, ajwaru itp.
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • Pieprz, sól, olej do smażenia

Obiadowa zapiekanka

Kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do gyrosa . Odstawiamy do zamarynowania. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Składniki sosu łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka, aż będzie złocisty. Po zdjęciu go na ręcznik papierowy na tej samej patelni (z dodaniem odrobiny oleju) smażymy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Kroimy także paprykę i ogórki konserwowe. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Na dno układamy połowę ryżu i przykrywamy cebulą . Jako kolejną warstwę wykładamy kurczaka.

Na mięso wylewamy połowę sosu. Posypujemy połową sera. Kolejną warstwę stanowi papryka i ogórki konserwowe. Warzywa przykrywamy resztą ryżu i polewamy resztą sosu.

Zapiekankę wstawiamy do p iekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Po wyjęciu posypujemy resztą startego sera i zapiekamy przez kolejne 10-15 minut , aż powierzchnia będzie rumiana.

Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe w marynacie i sernik królewski według Strzelczyka .

ser na zapiekance
fot. youtube.com/sprintcooking
Polacy kupują na potęgę, a to najgorszy rodzaj mąki. Bez błonnika i witamin
Weź z szafki, wymieszaj z wodą i wyszoruj palniki. Będą lśniły jak nowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy