Smakosze.pl Przepisy To najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłem w życiu. Co za genialny pomysł
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte

To najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłem w życiu. Co za genialny pomysł

21 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie spróbuj tych placków ziemniaczanych. Są zupełnie inne niż te tradycyjne, a w dodatku sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska. Wykonanie jest banalnie proste, a smak placków zachwyci każdego. Zrobisz je raz, a rodzina będzie domagała się ich znacznie częściej.

Placki inne niż zawsze

Nie od dziś wiadomo, że placki ziemniaczane uwielbiają wszyscy. Można je łączyć z dowolnymi dodatkami i tworzyć w ten sposób smaczne dania na obiad . Placki z tego przepisu nieco zaprzeczają tej regule. Oczywiście, je też można łączyć z ulubionymi dodatkami, ale sprawdzą się nie tylko na obiad.

Możesz podać je jako przekąskę na przyjęciu, a znajomi nie uwierzą, że to placki z ziemniaków . Wystarczy przygotować ulubiony dip i gotowe. Dlatego nie zwlekaj, zobacz, co będzie ci potrzebne oraz poznaj przepis . Lista z potrzebnymi produktami oraz dokładna instrukcja przygotowania znajduje się w dalszej części artykułu.

ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte
Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej

Nie tylko ziemniaki

Najważniejszym składnikiem są, rzecz jasna, ziemniaki. Wybierz te najbardziej mączne z dużą zawartością skrobi. Oprócz nich będziesz potrzebowała także kilku innych składników. Sprawdź listę umieszczoną poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego z elementów, bo tylko razem stworzą te doskonałe placki. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte , znajdującym się na YouTubie.

Składniki:

  • 800 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane

Obierz ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzyj oba składniki na dużych oczkach tarki. Warzywa przełóż do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Następnie odcedź je, dokładnie odciśnij i przełóż do drugiego naczynia.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim ziemniaki i cebulę. Kiedy delikatnie się zeszklą, przestań podgrzewać i przełóż warzywa do miski. Przypraw je solą oraz pieprzem. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszaj ze sobą, tworząc jednolitą masę. Uformuj z niej małe prostokątne i grubsze niż zazwyczaj placki. Ważne, żeby ciasto nie było zbyt luźne – tylko wtedy grube placki nie rozleją się i zachowają kształt.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Ułóż na nim placki i smaż je do momentu zarumienienia na brązowo. Usmażone placki ziemniaczane odcedź i osusz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad lub z ulubionym sosem jako przekąskę. W każdym przypadku smakują doskonale. Sprawdź przepis na kremową jajecznicę oraz dowiedz się, jak przechowywać koperek .

gotowe placki.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte
Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialny
Pokrój brzoskwinie i wymieszaj je z mlekiem skondensowanym. Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy