To najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłem w życiu. Co za genialny pomysł
Koniecznie spróbuj tych placków ziemniaczanych. Są zupełnie inne niż te tradycyjne, a w dodatku sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska. Wykonanie jest banalnie proste, a smak placków zachwyci każdego. Zrobisz je raz, a rodzina będzie domagała się ich znacznie częściej.
Placki inne niż zawsze
Nie od dziś wiadomo, że placki ziemniaczane uwielbiają wszyscy. Można je łączyć z dowolnymi dodatkami i tworzyć w ten sposób smaczne dania na obiad . Placki z tego przepisu nieco zaprzeczają tej regule. Oczywiście, je też można łączyć z ulubionymi dodatkami, ale sprawdzą się nie tylko na obiad.
Możesz podać je jako przekąskę na przyjęciu, a znajomi nie uwierzą, że to placki z ziemniaków . Wystarczy przygotować ulubiony dip i gotowe. Dlatego nie zwlekaj, zobacz, co będzie ci potrzebne oraz poznaj przepis . Lista z potrzebnymi produktami oraz dokładna instrukcja przygotowania znajduje się w dalszej części artykułu.
Nie tylko ziemniaki
Najważniejszym składnikiem są, rzecz jasna, ziemniaki. Wybierz te najbardziej mączne z dużą zawartością skrobi. Oprócz nich będziesz potrzebowała także kilku innych składników. Sprawdź listę umieszczoną poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego z elementów, bo tylko razem stworzą te doskonałe placki. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte , znajdującym się na YouTubie.
Składniki:
- 800 ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na najlepsze placki ziemniaczane
Obierz ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzyj oba składniki na dużych oczkach tarki. Warzywa przełóż do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Następnie odcedź je, dokładnie odciśnij i przełóż do drugiego naczynia.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim ziemniaki i cebulę. Kiedy delikatnie się zeszklą, przestań podgrzewać i przełóż warzywa do miski. Przypraw je solą oraz pieprzem. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszaj ze sobą, tworząc jednolitą masę. Uformuj z niej małe prostokątne i grubsze niż zazwyczaj placki. Ważne, żeby ciasto nie było zbyt luźne – tylko wtedy grube placki nie rozleją się i zachowają kształt.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Ułóż na nim placki i smaż je do momentu zarumienienia na brązowo. Usmażone placki ziemniaczane odcedź i osusz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad lub z ulubionym sosem jako przekąskę. W każdym przypadku smakują doskonale. Sprawdź przepis na kremową jajecznicę oraz dowiedz się, jak przechowywać koperek .