Pokrój brzoskwinie i wymieszaj je z mlekiem skondensowanym. Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto
![ciasto z brzoskwiniami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_bez_pieczenia_7d12b5787f.jpg)
Wszyscy kochają takie przepisy. Ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się z kruchego, słodkiego spodu i śmietankowej masy. Sekret tego przepisu leży w gotowych produktach, które znacznie przyspieszają przygotowanie, nie psując jednocześnie efektu. Jesteście gotowi na taki specjał?
Szybkie ciasto bez pieczenia
Ten przepis przywraca do łask rzadko używany produkt, a mianowicie zagęszczone mleko słodzone. Choć łatwo je kupić w sklepach, nieczęsto spotyka się przepisy na ciasta i torty, które go używają. W tym prostym cieście bez pieczenia jest jednak miejsce dla niego. Zagęszczone mleko nadaje niezwykły smak śmietankowej masie.
Użycie kruchych ciastek jako spodu deseru jest też pewnym pójściem na skróty, które daje gwarantowane dobre efekty. Oszczędzamy dzięki temu zabiegowi mnóstwo czasu, normalnie potrzebnego na przygotowanie kruchego spodu.
![krojenie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_0ed8eadba0.jpg)
Ciasto z brzoskwiniami
Jako spodu naszego przepisu używamy ciastek kakaowych. Podobny przepis znajdujemy na kanale Immer appetitlich, z którego pochodzą ilustracje do tego tekstu. Tam proponowane są ciastka korzenne, które równie dobrze łączą się ze smakiem brzoskwiń.
Składniki
- Puszka brzoskwiń w zalewie
- 200 gr herbatników kakaowych
- 100 gr masła
- 400 ml śmietany kremówki
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 200 gr skondensowanego mleka słodzonego
- 15 g agar agar
Przygotowujemy ciasto bez pieczenia
Ciastka blendujemy dokładnie i w misce łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Takim ciastem wykładamy dno okrągłej formy do tortów i dokładnie ubijamy.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, ewentualnie zostawiając kilka do dekoracji, pokrojonych w cienkie plasterki.
W rondelku łączymy jogurt ze śmietanką, agar agar i mlekiem zagęszczonym. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, ciągle mieszając. Gotową masę łączymy z pokrojoną w kostkę brzoskwinią i mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do ostudzenia, a następnie na ok. 2 godzin do lodówki, by masa stężała. Gotowe ciasto dekorujemy plasterkami brzoskwini, pokruszonymi orzechami lub migdałami albo rozpuszczoną czekoladą.
Wypróbuj też przepisy na szybki makaron carbonara i efektowne ciasto bez pieczenia z naleśnikowymi sakiewkami.
![zmielone ciasteczka](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_1940317c34.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![truskawki i czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_czeresnie_bcea477913.jpg)
![Blanka Lipińska](https://images.iberion.media/images/origin/lipinska_gessler_483340b772.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![lody truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody1_4576045e4d.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)