Dodaj do jajek i masła. 1 łyżeczka sprawi, że jajecznica będzie puszysta jak nigdy
Ulepsz swoją jajecznicę, dodając jedną łyżeczkę prostego składnika. Z nim jajecznica będzie wyjątkowo puszysta. Dowiedz się, co dodać oraz jak przyrządzić to popularne, ale wybitnie smaczne danie, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu. Ta wersja zachwyci wszystkich smakoszy.
Jajecznica inna niż zazwyczaj
Dla wielu jajecznica do doskonałe danie na śniadanie. Nie ma się, co dziwić, ponieważ robi się je bardzo łatwo i co najważniejsze – jest bardzo sycące. W ten sposób dostarczasz swojemu organizmowi potrzebnej na pierwszą część dnia energii.
Nie każdy jednak wie, że klasyczna jajecznica może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać jeden składnik, który w połączeniu z jajkami, masłem i innymi dodatkami sprawi, że będzie idealnie puszysta. Składnik oraz dokładny przepis poznasz w dalszej części artykułu.
Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialnyNie może zabraknąć tych składników
Każda jajecznica składa się, oczywiście, z jajek. Jednak w tym przepisie istotna jest także odrobina mąki ziemniaczanej. To właśnie dzięki niej jajecznica będzie puszysta, a w dodatku będzie smakowały wybornie. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne proporcje zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy przygotowanie puszystej jajecznicy.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła + odrobina do smażenia
- 1,5 stołowej łyżki mleka
- 1 stołowa łyżka wody
- sól
Przepis na puszystą jajecznicę
Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej mleko. Wymieszaj oba składniki na jednolitą, pozbawioną grudek masę. Dodaj masło i wbij jajka. Wsyp odrobinę soli i wymieszaj składniki. Masa jajeczna ma być spieniona i jednolita (nie przejmuj się, jeśli pozostaną w niej spore kawałki masła).
Na patelnię wlej wodę. Podgrzej ją na średnim ogniu, a kiedy odparuje i zostanie tylko kilka kropli, rozpuść masło. Wlej masę z jajek. Mieszając, smaż jajka do ulubionego i odpowiedniego stopnia wysmażenia. Jednak, żeby cieszyć się puszystą strukturą, smaż jajecznicę krótko i zdejmij ją z ognia, kiedy nie ma jeszcze pożądanego stopnia ścięcia. Dojdzie na patelni. Następnie podawaj jajecznicę na śniadanie ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Sprawdź przepis Strzelczyka na smażony ser oraz dowiedz się, jak marynować cukinię po indyjsku.