Smakosze.pl Przepisy To najlepszy chleb, jaki jadłem. Lekki bo bez mąki, szybki bo bez wyrabiania
chleb
Fot. YouTube/Schnelle Rezepte

To najlepszy chleb, jaki jadłem. Lekki bo bez mąki, szybki bo bez wyrabiania

27 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiasz domowy chleb? Poznaj ten przepis, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Rodzina zachwyci się nie tylko jego smakiem, ale też chrupkością. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ten chleb bez mąki.

Najlepszy sposób na domowy chleb

Domowy chleb to zupełnie inny rodzaj pieczywa. Sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę sporo, a w zeszycie z przepisami każdej gospodyni znajduje się, choć jeden z nich. Powinien znaleźć się także ten przepis na szybki chleb, który poznasz w dalszej części artykułu.

Przede wszystkim dlatego, że jego przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. A w dodatku ten domowy chleb za każdym razem wychodzi doskonały i smaczny. Zrób go i przekonaj się o tym sama.

ciasto na chleb.jpg
Fot. YouTube/Schnelle Rezepte
Weź kapustę i natnij w ten sposób. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Z czego zrobić chleb bez mąki?

Ten domowy chleb przygotujesz bez dodatku mąki. Czym ją zastąpić? Okazuje się, że pieczywo można przygotować z płatków owsianych. Aby to się udało, potrzebne są także inne produkty. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań, pochodzą z kanału Schnelle Rezepte , który znajdziesz na YouTube.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • sezam
  • ziarna słonecznika
  • nasiona dyni

Przepis na domowy chleb

Do miski przesyp płatki owsiane. Za pomocą blendera zblenduj je na drobny pył. Wsyp proszek do pieczenia oraz odrobinę soli i wymieszaj składniki. Do mniejszej miski wbij jajka i roztrzep je, a następnie dodaj do nich jogurt grecki. Wlej oliwę. Wymieszaj składniki na jednolitą masę i przełóż ją do miski z sypkimi składnikami.

Całość wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Na wierzchu rozłóż serem, ziarna słonecznika oraz nasiona dyni. Chleb piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Gdy pieczywo wystygnie, krój je na kromki i podawaj na śniadanie. Rodzina na pewno będzie zachwycona smakiem.

Sprawdź także, jak mrozić mięso oraz dowiedz się, co przygotować na przeziębienie .

chleb2.jpg
Fot. YouTube/Schnelle Rezepte
Świąteczna surówka z czerwonej kapusty. Podaj ją do obiadu, rodzina będzie prosić o przepis
Włóż do miski mandarynki, jajka, cukier i odpal blender. Ten deser to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl