Smakosze.pl Przepisy To najlepszy patent na naleśniki, są pyszne i aksamitne. Sekret tkwi w 1 dodatku
canva/Johan Carlsson

To najlepszy patent na naleśniki, są pyszne i aksamitne. Sekret tkwi w 1 dodatku

18 marca 2023

Naleśniki na śmietanie kremówce biją na głowę wszystkie inne. Delikatne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach, przygotujecie z zaledwie kilku składników, a kluczowy jest właśnie słodki nabiał. Wyjątkowa konsystencja ciasta jest nieosiągalna przy użyciu innych dodatków. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Przepis na naleśniki na śmietanie kremówce

Składniki:

  • ćwierć kilograma mąki pszennej
  • pół litra mleka
  • 4 duże jaja
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • sól w ilości do smaku
  • masło klarowane do smażenia
Lewandowska piecze babkę wielkanocną inaczej niż wszyscy. Używa wyjątkowej mąki

Jak zrobić naleśniki na śmietanie kremówce? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od doprowadzenia nabiału do temperatury pokojowej. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Łączymy ją z cukrem i solą. Wbijamy jaja. Wlewamy też mleko i śmietankę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy np. przy pomocy miksera. Gdy uzyskamy gładką masę, przystępujemy do smażenia. Na patelni topimy trochę masła klarowanego.

Chochlą wylewamy porcję ciasta i dokładnie rozprowadzamy je po powierzchni naczynia, formując cienkiego naleśnika. Smażymy przez mniej więcej 90 sekund, po czym ostrożnie obracamy.

Najlepszy patent na naleśniki

Ciasto jest tak delikatne, że nietrudno będzie o jego przerwanie. Zwłaszcza, jeśli smażymy cieniutkie naleśniki. Podgrzewamy jeszcze przez pół minuty i przenosimy na talerz. Czynności powtarzamy, aż masa nam się skończy.

Do naleśników na śmietanie kremówce świetnie pasują konfitury. Szczególnie polecamy śliwkową oraz delikatną, przygotowaną z płatków róż . Ta pierwsze będzie fantastyczna w połączeniu z masłem orzechowym .

Naleśniki na śmietanie kremówce smakują znakomicie.png
canva/Elly Fairytale, Pexels
Rozgnieć jajka i pokrój śledzie. Sałatka Strzelczyka bije na głowę jarzynową
Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy