Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie
Konfitura z płatków róży to pomysł na rewelacyjny dodatek do naleśników, grzanek, gofrów. Konfitura sprawdzi się doskonale do nadziewania domowych pączków, będą smakować lepiej jak w cukierni.
Konfitury i dżemy robimy przede wszystkim z owoców sezonowych i owoców róży. Nie wszyscy wiedzą jednak, że płatki róży również są jadalne i przygotujemy z nich jeden z lepszych przetworów na zimę, czyli konfiturę z płatków róż.
Do konfitury z płatków róży potrzebujesz wyłącznie trzech składników: płatków, cukru i soku z cytryny. Płatki róży podczas ucierania zmniejszą swoją objętość. Konfitury nie trzeba gotować, płatki wystarczy jedynie dokładnie utrzeć.
Pamiętaj, żeby dokładnie umyć i sparzyć słoiki przed przełożeniem gotowej konfitury z róży. Słoiki muszą być czyste, w przeciwnym razie konfitura może się zepsuć. Konfitury nie musisz pasteryzować, wystarczy gotowe słoiki wstawić do spiżarni.
Przepis na najsmaczniejszą konfiturę z płatków róży z wyłącznie 3 składników
Składniki:
500 g płatków róży
duża cytryna
700- 800 g cukru
Jak zrobić najlepszą, domową konfiturę z róży? Z czym ją podawać?
Płatki róży zerwij po suchej nocy, następnie odetnij białe końcówki, ponieważ są gorzkawe. Płatki do konfitury muszą być zupełnie suche. Płatki przełóż do większego naczynia, wsyp cukier i ucieraj około 20 minut.
Wyciśnij sok z całej cytryny i dodaj do reszty składników, ucieraj kolejne 10 minut, aż płatki zmniejszą objętość i zrobi się z nich papka. Konfiturę przełóż do wyparzonych, małych słoiczków i zakręć, odstaw do spiżarni.
Konfitura z płatków róży zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Podaj ją do naleśników, gofrów, tostów. Konfiturą z płatków róży możesz nadziewać również domowe pączki przepisu Magdy Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: smacznapyza.blogspot.com