Smakosze.pl

canva/egiss; IG/annalewandowska

Lewandowska piecze babkę wielkanocną inaczej niż wszyscy. Używa wyjątkowej mąki

17 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Babka wielkanocna może być jeszcze lepsza. Anna Lewandowska w swojej recepturze wykorzystała mąkę jaglaną, która jest naturalnie bezglutenowa. Ciasto, które uzyskała, było nie tylko niesamowicie delikatne, ale też przystępne dla alergików. Warto go spróbować.
 

Przepis na babkę z rodzynkami Anny Lewandowskiej

Proste i smaczne ciasto wielkanocne może być bezglutenowe. Z mąką jaglana i nawet bez jajek — babka proponowana przez żonę znanego piłkarza będzie odpowiednia nawet dla alergików. Cukier zawsze można zastąpić słodzikiem.

Składniki:
  • 1 duże jajo lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
  • 140 g mąki jaglanej
  • 110 g oleju kokosowego
  • 60 g cukru kokosowego
  • 200 g cukinii
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g rodzynek
  • 100 g gorzkiej czekolady
majonez z łodyg brokuła

Przenigdy nie wyrzucaj łodyg z brokuła. Nie żartujemy, przyrządzisz z nich najlepszy majonez, bije na głowę sklepowe

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować babkę z rodzynkami? Anna Lewandowska zdradziła swój patent

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dokładnie mieszamy produkty, a następnie wbijamy jajko lub dodajemy kleik z siemienia lnianego.

Wrzucamy też startą na tarce o większych oczkach i delikatnie odciśniętą z płynu cukinię i skórkę otartą z połowy cytryny. Wlewamy wyciśnięty z całego owocu sok, a następnie blendujemy masę.

Na koniec dodajemy namoczone we wrzątku rodzynki. Całość przenosimy do natłuszczonej formy na babkę wielkanocną. Pieczemy do godziny. Ciasto zostawiany w uchylonym piekarniku, by wystygło.

Jak podać babkę z rodzynkami?

Ciasto pysznie smakuje po pokryciu polewą czekoladową. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na powierzchni ostudzonego wypieku. Gdy dodatek zastygnie, serwujcie do kawy lub herbaty. Jeśli lubicie, możecie dodać trochę domowej konfitury o wybranym smaku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne ciasta na święta. Szczególnie polecamy mazurek z dżemem . Być może zainteresuje was też bardziej tradycyjna babka wielkanocna w wersji ekspresowej .

Babka wielkanocna jest smaczna.png
canva/ola_p

Źródło:hpba

galaretki drobiowe w kształcie jajek

Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne

CZYTAJ DALEJ
prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza

Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >

Przepisy

W sklepie kosztuje fortunę, a Lewandowska robi je za grosze. Przepis na ten napój jest hitem
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]