Smakosze.pl Dieta To warzywo może uszkadzać wątrobę. Większość nawet nie wie, ze nie powinna go jeść
Fot. Canva/krzysiek73

To warzywo może uszkadzać wątrobę. Większość nawet nie wie, ze nie powinna go jeść

11 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie każde warzywo jest zdrowe. Jedno z tych najpopularniejszych może być niebezpieczne dla zdrowia. Narażona jest w szczególności wątroba, której poprawne funkcjonowanie jest niezbędne dla organizmu. Czytaj dalej, ale dowiesz się, czego unikać oraz dlaczego jest aż tak szkodliwe.

Wątroba jednym z najważniejszych organów

Wątroba jest ważnym organem w naszym organizmie. Pełni w nim wiele ważnych funkcji. Do tych najważniejszych należy przede wszystkim za trawienie, usuwanie toksyn z krwi oraz budowanie białek.

Niestety okazuje się, że wątrobie może zagrażać pewne popularne warzywo. Chodzi tu o uwielbianą przez Polaków cebulę. Osoby, które mają problem z wątrobą powinny dwa razy zastanowić się, zanim po nią sięgną. Poniżej tłumaczymy dokładnie, dlaczego tak się dzieje.

 ebu la.jpg
Fot. Canva/rotozld
Jedz kilka sztuk dziennie. Twoje serce ci podziękuje

Dieta bez tego warzywa

Jak to możliwe, że cebula jest szkodliwa? Warzywo bogate jest przecież w cenne witaminy i składniki odżywcze. Wielu określa ją mianem naturalnego antybiotyku. Nie każdy jednak może ją jeść.

Osoby, które borykają się z problemami zdrowotnymi związanymi z wątrobą, nie powinny jeść cebuli. Chodzi przede wszystkim o cebulę smażoną na głębokim tłuszczu. Zlekceważenie tego zalecenia w diecie może mieć nieprzyjemne konsekwencje.

Dlaczego cebula psuje wątrobę?

Cebula dla osób z chorą wątrobą jest szkodliwa.  Pobudza ona układ trawienny i powoduje zwiększenie produkcji żółci w wątrobie. Jej nadmiar zmusza organ do zwiększonej pracy. Dla chorej wątroby to dodatkowe obciążenie.

Osoby zdrowe mogą, a nawet powinny uwzględniać cebulę w swojej diecie . Warzywo jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Pamiętaj, by w razie jakichkolwiek wątpliwości dietetycznych skontaktować się ze swoim lekarzem.

Sprawdź, w czym najlepiej marynować schab . Przypomnij też sobie ten przysmak z czasów PRL .

smażenie ce b.jpg
Fot. Canva/Jelena990
11 listopada sklepy będą otwarte. Ale pod jednym bardzo ważnym warunkiem
Zalałem nią monsterę i już jej nie poznaje. Wystrzeliła, jak nigdy dotąd
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy