Żadne mleko, żadna cebula. Mięso marynuję tylko tak, wychodzi rewelacja
Co zrobić ze schabu na obiad? Pierwsza myśl to kotlety schabowe. Jednak polecam przepis na doskonałe mięso w marynacie, które trafia potem do piekarnika. Pod pierzynką z sera żółtego zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Taki obiad z powodzeniem starczy nawet na kilka dni.
Schab, czyli pyszny obiad na kilka dni
Czy już wiesz, co zrobisz na obiad na nadchodzące dni wolne? Jeśli brakuje Ci pomysłu, to polecam doskonały przepis na schab w marynacie ketchupowo-musztardowej. Mięso zapieka się w piekarniku pod warstwą żółtego sera. Taki obiad to prawdziwe niebo w gębie.
Mięso jest soczyste, pyszne i pikantne. Obiad ze schabem w roli głównej wystarczy nawet na kilka dni. Dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Znakomite danie na każdym zrobi wrażenie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Monika Balikowska. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Gdy tylko zaczynają się jesienne chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewaJak zrobić schab w marynacie ketchupowo-musztardowej z piekarnika?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki tymianku
- ser żółty
- smalec do smażenia
Przygotowanie obiadu zacznij od podzielenia mięsa na plastry o grubości 1 cm. Następnie przygotuj marynatę. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj musztardę, ketchup i dodaj tymianek. Dołóż też czosnek przeciśnięty przez praskę.
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Następnie wróć do schabu i delikatnie rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Potem przełóż do marynaty i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc pod przykryciem w lodówce.
Obiad, który aż prosi się o dokładkę
Po upływie tego czasu schab smażymy chwilę na smalcu. Ten produkt najlepiej się tu sprawdzi. Potem podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej resztę marynaty i posyp startym żółtym serem. Schab przykryty folią aluminiową wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Po 40 minutach pieczenia zdejmij folię aluminiową i piecz dalej bez przykrycia. Danie podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Mięso smakuje doskonale, a obiad wystarczy na kilka dni. Przyda się w najbliższym czasie. Pisaliśmy o tym, jak upiec sernik o nazwie 'Marzenie" z przepisu Heni Foks. Informowaliśmy, gdzie zjemy najtańszego schabowego w Polsce.