Smakosze.pl Przepisy Tradycyjny, najlepszy krupnik od babci Luni gotowany na skrzydełkach
canva/Dar1930, Getty Images

Tradycyjny, najlepszy krupnik od babci Luni gotowany na skrzydełkach

7 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Krupnik jest zupą stale wspominaną we wspomnieniach starszych Polaków - dawniej gotowana była przez nasze babcie. Jeśli chcesz wrócić do tego smaku, sięgnij po przepis babci Luni. Jej wersja gotowana jest na skrzydełkach z kurczaka, kwaśnej śmietany oraz świeżego koperku.

Głównym składnikiem krupniki jest, jak sama nazwa wskazuje, kasza. Po zwiększeniu swojej objętości podczas pływania we wrzącej zupie krupnik dzięki kaszy staje się gęsty i esencjonalny.

Dla wielu kucharzy amatorów ogromną zaletą z pewnością jest zagęszczanie krupniku kaszą. Nie ma bowiem konieczności dokupowania żadnych dodatkowych składników, a krupnik będzie doskonały.

Przepis na krupnik od babci Luni

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 1,5 l bulionu

  • 400 g skrzydełek

  • 500 g włoszczyzny

  • 3 ziemniaki

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki śmietany 18

  • natka pietruszki

  • 1 łyżeczka majeranku

Zacznij od umycia i obrania włoszczyzny oraz ziemniaków. Pokrój je w mniejszą kostkę. Bulion wlej do garnka i postaw go na gazie. Zagotuj, dorzuć do niego pokrojone warzywa, oczyszczone mięso i kaszę.

Dopraw wywar pieprzem oraz majerankiem. Gotuj całość do momentu, aż mięso stanie się ugotowane i zacznie samo odchodzić od kości. Wyłów skrzydełka i obierz je z odpadającego mięsa.

Do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj, aż kartofle całkowicie się ugotują. Na koniec dodaj do krupniku porcję śmietany zahartowaną zupą. Przed podaniem ozdób wierzch zupy siekaną pietruszką.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Krupnik

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy