Tradycyjny, najlepszy krupnik od babci Luni gotowany na skrzydełkach
Krupnik jest zupą stale wspominaną we wspomnieniach starszych Polaków - dawniej gotowana była przez nasze babcie. Jeśli chcesz wrócić do tego smaku, sięgnij po przepis babci Luni. Jej wersja gotowana jest na skrzydełkach z kurczaka, kwaśnej śmietany oraz świeżego koperku.
Głównym składnikiem krupniki jest, jak sama nazwa wskazuje, kasza. Po zwiększeniu swojej objętości podczas pływania we wrzącej zupie krupnik dzięki kaszy staje się gęsty i esencjonalny.
Dla wielu kucharzy amatorów ogromną zaletą z pewnością jest zagęszczanie krupniku kaszą. Nie ma bowiem konieczności dokupowania żadnych dodatkowych składników, a krupnik będzie doskonały.
Przepis na krupnik od babci Luni
Składniki:
-
100 g kaszy jęczmiennej
-
1,5 l bulionu
-
400 g skrzydełek
-
500 g włoszczyzny
-
3 ziemniaki
-
2 łyżeczki pieprzu
-
2 łyżki śmietany 18
-
natka pietruszki
-
1 łyżeczka majeranku
Zacznij od umycia i obrania włoszczyzny oraz ziemniaków. Pokrój je w mniejszą kostkę. Bulion wlej do garnka i postaw go na gazie. Zagotuj, dorzuć do niego pokrojone warzywa, oczyszczone mięso i kaszę.
Dopraw wywar pieprzem oraz majerankiem. Gotuj całość do momentu, aż mięso stanie się ugotowane i zacznie samo odchodzić od kości. Wyłów skrzydełka i obierz je z odpadającego mięsa.
Do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj, aż kartofle całkowicie się ugotują. Na koniec dodaj do krupniku porcję śmietany zahartowaną zupą. Przed podaniem ozdób wierzch zupy siekaną pietruszką.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl