Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotę
Oto przepis na niezwykły, tani obiad. Tak przyrządzony boczek, podany z ziemniakami (a na szybko nawet z chlebem), staje się porządną, pełnowartościową potrawą. Spodoba się zwłaszcza miłośnikom treściwej i sycącej kuchni.
Boczek na obiad
Tani obiad na sobotę? Nic prostszego! Wystarczy kawałek boczku. To proste mięso rzadko kojarzy się nam z pełnowartościowymi potrawami. Używamy go raczej jako dodatku, a nawet, w pewnym sensie, przyprawy.
Tu jednak jest inaczej. Boczek przyrządzamy w prostej zalewie z trzech składników . W połączeniu z wytapiającym się tłuszczem wydobywa ona z tego tłustego mięsa wszystko, co najlepsze. A przy okazji oprawia go w pyszną, pełną smaku glazurę.
Tani obiad z boczku
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mutter Rezept. Autorzy natłuszczają tam patelnię jeszcze przed położeniem boczku. Wydaje się to nadmierne, jeśli chdzi o ilość tłuszczu. Warto jednak pamiętać, by wybrać surowy boczek a nie dojrzewającą, wędzoną odmianę .
Składniki
- 600 g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml sosu sojowego
- 30 ml redukcji octu balsamicznego
- 40 ml soku z cytryny
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Sól, pieprz
Boczek z patelni
Boczek kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Układamy go na suchej patelni i stawiamy na palniku o średniej mocy. Kiedy boczek zacznie się wytapiać , zlewamy nieco tłuszczu do miseczki wyłożonej papierem lub do słoiczka – na smalec. Boczek przyprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim i polewamy sokiem z cytryny.
Cebulę kroimy w pióra . Dodajemy na patelnię i dusimy przez chwilę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy i także dodajemy na patelnię.
Kiedy boczek zacznie się rumienić, mieszamy go. Zalewamy sosem sojowym. Dodajemy cebulę i czosnek i przykrywamy gałązką rozmarynu . Dusimy, aż składniki zrobią się miękkie. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zsiadłym mlekiem na tani sobotni obiad.
Wypróbuj też przepisy na zupę chlebową i surówkę z buraczków .