Smakosze.pl Przepisy Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotę
fot. youtube.com/muttersrezepte

Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotę

2 listopada 2024

Oto przepis na niezwykły, tani obiad. Tak przyrządzony boczek, podany z ziemniakami (a na szybko nawet z chlebem), staje się porządną, pełnowartościową potrawą. Spodoba się zwłaszcza miłośnikom treściwej i sycącej kuchni.

Boczek na obiad

Tani obiad na sobotę? Nic prostszego! Wystarczy kawałek boczku. To proste mięso rzadko kojarzy się nam z pełnowartościowymi potrawami. Używamy go raczej jako dodatku, a nawet, w pewnym sensie, przyprawy.

Tu jednak jest inaczej. Boczek przyrządzamy w prostej zalewie z trzech składników . W połączeniu z wytapiającym się tłuszczem wydobywa ona z tego tłustego mięsa wszystko, co najlepsze. A przy okazji oprawia go w pyszną, pełną smaku glazurę.

smażenie boczku
fot. youtube.com/muttersrezepte
Piję co rano zamiast kawy i herbaty. Odporność rośnie, a waga leci w dół

Tani obiad z boczku

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mutter Rezept. Autorzy natłuszczają tam patelnię jeszcze przed położeniem boczku. Wydaje się to nadmierne, jeśli chdzi o ilość tłuszczu. Warto jednak pamiętać, by wybrać surowy boczek a nie dojrzewającą, wędzoną odmianę .

Składniki

  • 600 g boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 30 ml redukcji octu balsamicznego
  • 40 ml soku z cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz

Boczek z patelni

Boczek kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Układamy go na suchej patelni i stawiamy na palniku o średniej mocy. Kiedy boczek zacznie się wytapiać , zlewamy nieco tłuszczu do miseczki wyłożonej papierem lub do słoiczka – na smalec. Boczek przyprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim i polewamy sokiem z cytryny.

Cebulę kroimy w pióra . Dodajemy na patelnię i dusimy przez chwilę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy i także dodajemy na patelnię.

Kiedy boczek zacznie się rumienić, mieszamy go. Zalewamy sosem sojowym. Dodajemy cebulę i czosnek i przykrywamy gałązką rozmarynu . Dusimy, aż składniki zrobią się miękkie. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zsiadłym mlekiem na tani sobotni obiad.

Wypróbuj też przepisy na zupę chlebową i surówkę z buraczków .

smażony boczek
fot. youtube.com/muttersrezepte
2 listopada te sklepy są otwarte. Wiemy co z Dino, Biedronką, Żabką i Lidlem
Służby zakazały wjazdu do Polski prawie 2 tonom cukierków. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności"
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy