Smakosze.pl Przepisy Ułóż mandarynki na blasze i wlej ciasto. Ten deser jest już hitem w wielu domach
fot. youtube.com/smacznytv

Ułóż mandarynki na blasze i wlej ciasto. Ten deser jest już hitem w wielu domach

15 listopada 2024

To ciasto to deser sezon przejściowy. Żegnamy nim ostatni jesienny owoc – jabłka, zaczynamy – okres jadania cytrusów, a zwłaszcza mandarynek. Dlatego taki placek może zostać z nami na całą zimę.

Placek z mandarynkami

Mandarynki są na półkach naszych sklepów przez cały rok. To właśnie zima jest szczytem sezonu na owoce cytrusowe . Dojrzałe owoce z tej kategorii najlepsze są między listopadem a lutym-marcem.

Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, takie jak różnego typu placki z owocami . Zastosowane do cytrusów, mają zupełnie inny charakter. Są jednak w dalszym ciągu połączeniem biszkoptowego ciasta i owoców, czyli tym, co lubimy najbardziej.

ciasto z jabłkami
fot. youtube.com/smacznytv
Bez miksowania, ucierania i zagniatania. Szarlotka 3 szklanki to hit w moim domu

Placek mandarynkowy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Autorzy dodatkowo karmelizują mandarynki, wysypując formę cukrem. Jeśli jednak są one bardzo słodkie, a my nie chcemy dodawać więcej cukru, można tylko namoczyć przekrojone mandarynki w mące ziemniaczanej , by nie wypłynął z nich nadmiar soku.

Składniki

  • 8-10 mandarynek
  • 2 jabłka
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Deser z mandarynek

Blachę wykładamy formą do pieczenia. Posypujemy ją mąką ziemniaczaną. Mandarynki obieramy, przekrawamy w poprzek na połówki i układamy rozcięciem do dołu w formie.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę . Zasypujemy je cynamonem, mieszamy i odstawiamy. W misce rozbijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy mleko i miksujemy.

Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki i mieszamy wszystko łyżką. Do gotowej masy dolewamy roztopione i przestudzone masło. Następnie łączymy z jabłkami.

Ciastem zalewamy mandarynki i wyrównujemy je w formie. Wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu można udekorować ciasto cukrem pudrem lub kakao.

Sprawdź też porady dotyczące wyboru mandarynek w sklepie i wypróbuj inny przepis na ciasto z cytrusami .

upieczone ciasto
fot. youtube.com/smacznytv
Strzelczyk robi najlepszą karkówkę na świecie. Nie do wiary, co dolewa do garnka
Magda Gessler zdradziła przepis na uszka do barszczu wigilijnego. Smakują jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy