Ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Moja rodzina za tym szaleje
Ziemniaki to niezastąpiony dodatek prawie każdego obiadu. Zapomnij o tych gotowanych i przygotuj gniecione ziemniaki z piekarnika. Rodzina będzie tak zachwycona smakiem, że przez długi czas nie poproszą o nic innego. O tym, jak je przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Gniecione ziemniaki z piekarnika nie mają sobie równych
Idealny obiad musi składać się porcji mięsa, znakomitej surówki oraz ziemniaków. Te ostatnie przyjmować mogą rozmaite formy, od gotowanych, po frytki. Nam udało się znaleźć genialny przepis na gniecione ziemniaki z piekarnika. Spróbuj, a długo nie sięgniesz po nic innego.
Przygotowane w zupełnie nowatorski sposób ziemniaki smakują wyśmienicie i co najważniejsze zachwycą każdego domownika. Poznaj przepis i o ich wyjątkowym smaku przekonaj się sama. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę dłużej niż tych ugotowanych. Te ziemniaki mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale tez samodzielną przekąską czy nawet ciepłą kolacją.
Nie tylko ziemniaki
Zanim poznasz przepis na gniecione ziemniaki z piekarnika, musisz dowiedzieć się, jakie składniki są niezbędne. Jest to nie tylko samo warzywo, ale też na przykład boczek, który nada całości wyjątkowego smaku. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj te niezbędne i bierzmy się za przygotowania. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania pochodzą z kanału jedzonkooo. pl , który znajdziesz w serwisie YouTube.
Składniki:
- 10 niewielkich ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 100 g boczku
- olej
- oliwa
- 100 g żółtego sera w kostce
- granulowany czosnek
- mielona papryka wędzona
Przepis na gniecione ziemniaki z piekarnika
Przygotowanie rozpocznij od dokładnego wyszorowania i umycia nieobranych ziemniaków. Następnie umieść je w mundurkach do garnka. Zalej je wodą i wsyp sól. Ziemniaki gotuj do miękkości.
W czasie gotowania warzywa przygotuj boczek. Pokrój go w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim boczek. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ziemniaki odcedź, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropl je oliwą i przypraw granulowanym czosnkiem oraz mieloną papryką wędzoną.
Za pomocą szklanki lub innego narzędzia rozgnieć każdego ziemniaka. Na każdy z nich ułóż ser oraz boczek. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Wierzch ziemniaków możesz obsypać posiekanym szczypiorem i gotowe. Podawaj na obiad lub jako przekąskę, a zasmakują każdemu.
Sprawdź także, jakie grzyby możesz już zbierać oraz poznaj metodę na przechowywanie pora .