Smakosze.pl Przepisy Umyj, usuń połowę skórki i ugotuj. Marokański trik sprawi, że pasta z bakłażana będzie przepyszna
Screen z filmu na kanale YouTube cookingwithalia

Umyj, usuń połowę skórki i ugotuj. Marokański trik sprawi, że pasta z bakłażana będzie przepyszna

6 sierpnia 2023

Bakłażan w naszej kuchni jest często pomijany. Latem jednak warto poszukać dojrzałego okazu i przygotować pastę do pieczywa. Marokański przepis nie wymaga wiele pracy, ale zaskakuje prostymi, a przekładającymi się na niesamowity smak, rozwiązaniami. Zaalouk skradnie wasze serca.

Przepis na marokańską pastę z bakłażana

Pełna aromatycznych przypraw i świeżych ziół marokańska pasta z bakłażana i pomidora ma szansę na stałe wejść do waszego kulinarnego repertuaru. Wykonanie zaalouk nie jest skomplikowane, a prosta sztuczka polegająca na usunięciu z warzywa połowy skórki sprawi, że zachwyci was smakiem.

Składniki:

  • 1 bakłażan o masie około 450 g
  • około 450 g świeżych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • woda
Nikt nie robi śliwek w occie jak siostra Anastazja. Mamy przepis, który zachwycił tysiące osób

Jak zrobić pastę z bakłażana? Marokański patent nie ma sobie równych

Zaczynamy od obrania i pokrojenia pomidorów. Bakłażana płuczemy, a następnie usuwamy połowę skórki, ścinając kawałki otoczki tak, aby powstała nam zebra. Warzywo również kroimy w kostkę.

Tak przygotowanego bakłażana gotujemy przez 30 minut w osolonym wrzątku. Garnek przykrywamy i ustawiamy moc palnika na średnią. Po tym czasie odcedzamy całość na sicie i dokładnie usuwamy wodę, naciskając łyżką na kawałki warzywa, by się jej pozbyć.

Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzewamy ją. Wrzucamy pomidora oraz ugotowanego bakłażana. Dodajemy czosnek, sypkie przyprawy — w tym pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu — oraz posiekane zioła.

Mieszamy składniki i podgrzewamy na średnim ogniu przez 20-30 minut. W międzyczasie dociskamy warzywa łopatką, żeby się rozpadły na pastę. Wlewamy ocet i doprawiamy sola oraz pieprzem wedle uznania.

Wskazówka: jeśli nie lubicie kolendry lub nie możecie dostać świeżych listków, wsypcie więcej pietruszki. Też będzie smacznie.

Jak podać zaalouk?

Bakłażan w tej formie może być podany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje idealnie do świeżego pieczywa. Proponujemy zjeść z tym chlebkiem z grilla , gotową pitą, roti lub naan.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z bakłażanem w roli głównej. Koniecznie spróbujcie moussaki , czyli greckiej zapiekanki z mięsem mielonym. Jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Być może skusi was też patent na bakłażana z pieca z dodatkiem fety — to idealna propozycja na ciepłą kolację.

Bakłażan jest idealny na pastę.jpg
canva/moisseyev

Źródło: YT/cookingwithalia

Od znajomego cukiernika otrzymałam bezcenną poradę. Dzięki niej mogę raz na zawsze zapomnieć o opadającym serniku
Młodzi ludzie nie pamiętają tych owoców. Moja babcia robiła z nich najlepszy kompot
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy