Umyj, usuń połowę skórki i ugotuj. Marokański trik sprawi, że pasta z bakłażana będzie przepyszna
Bakłażan w naszej kuchni jest często pomijany. Latem jednak warto poszukać dojrzałego okazu i przygotować pastę do pieczywa. Marokański przepis nie wymaga wiele pracy, ale zaskakuje prostymi, a przekładającymi się na niesamowity smak, rozwiązaniami. Zaalouk skradnie wasze serca.
Przepis na marokańską pastę z bakłażana
Pełna aromatycznych przypraw i świeżych ziół marokańska pasta z bakłażana i pomidora ma szansę na stałe wejść do waszego kulinarnego repertuaru. Wykonanie zaalouk nie jest skomplikowane, a prosta sztuczka polegająca na usunięciu z warzywa połowy skórki sprawi, że zachwyci was smakiem.
Składniki:
- 1 bakłażan o masie około 450 g
- około 450 g świeżych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 ml octu winnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- woda
Jak zrobić pastę z bakłażana? Marokański patent nie ma sobie równych
Zaczynamy od obrania i pokrojenia pomidorów. Bakłażana płuczemy, a następnie usuwamy połowę skórki, ścinając kawałki otoczki tak, aby powstała nam zebra. Warzywo również kroimy w kostkę.
Tak przygotowanego bakłażana gotujemy przez 30 minut w osolonym wrzątku. Garnek przykrywamy i ustawiamy moc palnika na średnią. Po tym czasie odcedzamy całość na sicie i dokładnie usuwamy wodę, naciskając łyżką na kawałki warzywa, by się jej pozbyć.
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzewamy ją. Wrzucamy pomidora oraz ugotowanego bakłażana. Dodajemy czosnek, sypkie przyprawy — w tym pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu — oraz posiekane zioła.
Mieszamy składniki i podgrzewamy na średnim ogniu przez 20-30 minut. W międzyczasie dociskamy warzywa łopatką, żeby się rozpadły na pastę. Wlewamy ocet i doprawiamy sola oraz pieprzem wedle uznania.
Wskazówka: jeśli nie lubicie kolendry lub nie możecie dostać świeżych listków, wsypcie więcej pietruszki. Też będzie smacznie.
Jak podać zaalouk?
Bakłażan w tej formie może być podany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje idealnie do świeżego pieczywa. Proponujemy zjeść z tym chlebkiem z grilla , gotową pitą, roti lub naan.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z bakłażanem w roli głównej. Koniecznie spróbujcie moussaki , czyli greckiej zapiekanki z mięsem mielonym. Jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Być może skusi was też patent na bakłażana z pieca z dodatkiem fety — to idealna propozycja na ciepłą kolację.
Źródło: YT/cookingwithalia