Młodzi ludzie nie pamiętają tych owoców. Moja babcia robiła z nich najlepszy kompot
W czasie niedzielnego obiadu u babci zawsze mogłam liczyć na pyszny napitek. Był to wyśmienity kompot, który przygotowywała z mirabelek. Dziś sama przygotowuje go dla swojej rodziny. Receptura na szczęście zachowała się w babcinym notesie.
Mirabelki idealnie nadają się na kompot
Mirabelki to nic innego, jak odmiana dobrze znanej śliwki. Ich charakterystyczne żółte owoce mają przyjemny, słodki smak. Ze względu na dużą zawartość soku świetnie nadają się na kompot. Najlepsze bezapelacyjnie robiła moja babcia.
Przyrządzenie kompotu z mirabelek jest banalnie proste. Potrzebujesz do tego dosłownie 2 składników. Najlepiej jest przygotować go większą porcję, gdyż znika momentalnie. Poniżej przedstawiam niezawodny rodzinny przepis.
Dietetyk kliniczny pokazał 5 produktów, które często kupuje w Biedronce. Zaskoczenie gwarantowanePrzepis na kompot z mirabelek
Składniki:
- 3 kg dojrzałych mirabelek
- ok. 1 kg cukru
- 1,5 l wody
Jak zrobić orzeźwiający kompot z mirabelek?
Mirabelki umyj i osusz. Poprzekrawaj je na pół i usuń z nich pestki oraz ogonki. Owoce porozmieszczaj w czystych wyparzonych słoikach tak, aby nie przekraczały ¾ wysokości naczynia.
Wodę wlej do dużego garnka. Dodaj do niej cukier i doprowadź całość do wrzenia. Mieszaj, aż cukier rozpuści się, tworząc syrop. Następnie zalej nim zawartość słoików tak, aby od zakrętki pozostało ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
Słoiki z kompotem z mirabelek zakręć i pasteryzuj przez ok. 20-30 minut. Po upływie tego czasu odstaw je do ostudzenia. Po pływie tego czasu przełóż je w chłodne i zacienione miejsce. Podawaj jako samodzielny napój lub w formie dodatku do obiadu. Tego błędu przy gotowaniu kompotu z wiśni lepiej nie popełniać. W tym artykule poznasz najlepszy sposób na wyparzanie słoików do domowych przetworów.