Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najnowszy hit - chlebki z grilla. Goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.07.2022 22:57

Najnowszy hit - chlebki z grilla. Goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić

chlebki pita
canva/clubfoto

Poznajcie nasz najnowszy hit — chlebki z grilla. Podamy wam na nie przepis, dzięki czemu nie będziecie musieli kupować żadnego pieczywa, tylko zrobicie je sami. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc jesteśmy pewni, że goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić.

Dziś proponujemy wam przygotowanie na grillu chlebków pita. Jednak nie chodzi o podpieczenie gotowych, ale o zrobienie chlebków od początku. Upieczone na grillu chlebki są delikatniejsze niż te z piekarnika, choć robi się je w zasadzie tak samo. Przygotujcie je raz, a z pewnością jeszcze do nich wrócicie tak jak my.

Przepis na chlebki pita wypiekane na grillu

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej typ 650

  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant

  • 1 łyżeczka soli

  • zioła prowansalskie

  • oliwa z oliwek

  • niepełna szklanka letniej wody

Przygotowanie chlebków z grilla

Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól i trochę ziół, wymieszaj. Potem wlej łyżkę oliwy oraz wlewaj stopniowo letnią wodę i cały czas mieszaj ciasto.

Ciasto wyrób mikserem lub ręcznie, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę wysmaruj oliwą, umieść w niej ciasto, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Potem ciasto ponownie wyrób i podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj ją na placek o grubości ok. 1 cm.

Placki ciasta ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte chlebki posmaruj z dwóch stron oliwą i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb czosnkowy, a także na chleb z patelni.

zagniatanie ciasta
canva/Science Photo Library

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakowitychleb