Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Od znajomego cukiernika otrzymałam bezcenną poradę. Dzięki niej mogę raz na zawsze zapomnieć o opadającym serniku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.08.2023 21:33

Od znajomego cukiernika otrzymałam bezcenną poradę. Dzięki niej mogę raz na zawsze zapomnieć o opadającym serniku

Co zrobić, żeby sernik nie opadał?
Materiał YouTube z kanału Smakuj z Maszą

Słodkie wypieki od zawsze były moją pasją. Jeden z nich jednak długo sprawiał mi problem. Nie mogłam wpaść na to co zrobić żeby sernik nie opadał po wyjęciu z piekarnika. Z pomocą przyszedł mi bliski znajomy, który pieczeniem ciast zajmuje się zawodowo.

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Kilka porad od specjalisty

Upieczenie sernika nie wydaje się trudną sztuką. Nie wymaga ani wielu składników, ani skomplikowanych czynności w kuchni. Problem co zrobić, żeby sernik nie opadał tym bardziej spędzał mi sen z powiek. Okazało się, że sekret tkwił w ubijaniu jajek do masy.

Opadnięty, lub też pęknięty sernik teoretycznie nie jest wielką katastrofą. Mnie jednak zależało, by moje ciasto nie tylko smakowało, ale też pięknie się prezentowało. Bezcenną poradę dotycząca przygotowania sernika dostałam od prawdziwego eksperta. Teraz mój wypiek zawsze wychodzi idealny.

W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek

Jeśli przestrzegasz tych zasad to wiesz co zrobić, żeby sernik nie opadał

Pieczenie sernika jest proste, jednak rządzi się kilkoma prostymi zasadami. Czy wiesz co zrobić, żeby sernik nie opadał? W pierwszej kolejności ważny jest wybór sera, którego użyjemy do tego pysznego wypieku. Idealne i bezproblemowe są sery w kubełku, które wyprodukowano specjalnie w tym celu.

Sernik wymaga tez odpowiedniej temperatury pieczenia. Optymalna wynosi w granicach 150-170 stopni. Zbyt wysoka sprawi, że ciasto gwałtownie urośnie, a potem równie gwałtownie opadnie. Takie zjawisko jest niepożądane przy idealnym serniku.

Słodkiego i smakowitego sernika trudno jest się doczekać. Nie wolno go jednak pod żadnym pozorem wyjmować z piekarnika przed całkowitym wystudzeniem. Duża zmiana temperatur nie jest odpowiedzią na to, co robić, żeby sernik nie opadał. Najważniejszy trik w kwestii pieczenia sernika przedstawiam jednak poniżej.

Porada fachowca w kwestii tego, co zrobić, żeby sernik nie opadał

Mój znajomy miał jedną prostą radę odnośnie tego, co zrobić, żeby sernik nie opadał. Okazało się, że przez cały czas robiłam podstawowy błąd dotyczący dodawania do masy jajek. Oddzielanie żółtek od białek i ubijanie tych drugich na puszystą pianę było całkowicie niepotrzebne. Pomijając ten krok nie tylko pozbyłam się zjawiska opadania sernika, ale także zaoszczędziłam sporo czasu przy mieszaniu składników.

Jajka do masy na sernik należy dodać w całości. Następnie składniki ubijamy krótko, by zaraz potem przelać je do formy i wstawić do piekarnika. Tak przyrządzony sernik nie opada ani nie pęka w czasie pieczenia. Ciasto zachowuje idealną konsystencję.

W temacie tego, co zrobić, żeby sernik nie opadał ważna jest również temperatura poszczególnych produktów. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej. Nie zapomnij więc wyjąć zawczasu z lodówki jajek, sera i pozostałych niezbędnych składników. To cała tajemnica tego, co zrobić, żeby sernik nie opadał. Ten sernik z przepisu babci wychodzi za każdym razem i każdemu. Ciasto przygotowane z użyciem uwielbianych batoników smakuje lepiej, niż w niejednej cukierni.

gotowy sernik.jpg
Canva / PicLeidenschaft