Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moussaka z bakłażanem. Obiad dla całej rodziny w greckim stylu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.07.2022 11:18

Moussaka z bakłażanem. Obiad dla całej rodziny w greckim stylu

Pieczony bakłażan po grecku
canva/iko636

Moussaka to zapiekanka w greckim stylu z warzywami sezonowymi, serem i mięsem mielonym. Danie przygotujesz błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona. Zapiekanka jest pożywna i pełna smaku, jest idealna na obiad w upalny dzień.

Zapiekanki z sezonowych warzyw to absolutny hit każdych wakacji. Zapiekanki są szybkie w przygotowaniu i możemy dodać do nich wiele składników i polać ulubionym sosem. Jedną z lepszych zapiekanek, jakie jadłam, jest właśnie pieczony bakłażan po grecku zapiekany z sosem beszamelowym.

Pieczony bakłażan po grecku to pomysł na pyszny obiad, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całej potrawy zajmuje mi dosłownie 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa po 20- 25 minutach pieczenia. Moussaka doprawiona suszonymi ziołami i świeżą natką pietruszki smakuje wybornie.

Przed przygotowaniem zapiekanki, bakłażana pokrój w plastry i oprósz solą, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody. Sos z mięsa mielonego i pomidorów dopraw również cukrem. Cukier uwalnia z warzyw najlepszy smak, a cały sos będzie bardzo aromatyczny.

Przepis na pieczonego bakłażana po grecku

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 bakłażany

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 150 g żółtego sera w kostce

  • 2 cebule czerwone

  • 3 duże ząbki czosnku

  • łyżeczka suszonego oregano

  • łyżeczka suszonej bazylii

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru

  • oliwa z oliwek

Składniki na sos beszamelowy:

  • szklanka mleka

  • 1/4 kostki masła

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej

  • sól, pieprz

Jak zrobić pieczonego bakłażana po grecku?

Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw na kilka minut i podsmaż na rozgrzanej oliwie, odstaw. Posiekaj drobno cebule i czosnek, na oliwie podsmaż najpierw cebule, następnie dodaj czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą. Dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem.

Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj oregano, suszoną bazylię, tymianek i usmaż. Dodaj 2 puszki pomidorów, wymieszaj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10- 15 minut.

Przygotowaną potrawkę z mięsa i pomidorów dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem. W razie potrzeby dodaj więcej suszonych ziół. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając.

Do rondelka stopniowo wlewaj mleko, całość mieszając rózgą kuchenną, gdy sos zacznie gęstnieć, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj, zdejmij z ognia.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, na spód poukładaj plastry bakłażana, wyłóż potrawkę z mięsa i pomidorów. Na górę wyłóż kolejną partię bakłażana, polej sosem. Całość oprósz natką pietruszki i startym serem żółtym.

Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20- 25 minut, smacznego.

Zapiekanki z warzywami sezonowymi to hit lata. Przygotuj zapiekankę makaronową z cukinią i mięsem mielonym. Na obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym, musisz ich spróbować.

Pieczony bakłażan po grecku
canva/ minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: